Захист прав осіб,які перебувають у місцях несвободи – пріоритет у діяльності органів прокуратури Рівненщини

Захист прав осіб,які перебувають у місцях несвободи – пріоритет у діяльності органів прокуратури Рівненщини

26.09.19 08:01 0 701
Одним із пріоритетів для органів прокуратури Рівненської області є забезпечення додержання конституційних прав громадян в установах попереднього ув'язнення, виконання покарань та при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи.

Так, прокуратурою області впродовж 2019 року вжито низку організаційно-практичних заходів для здійснення ефективного нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув'язнення, інших місцях несвободи та забезпечено принципове реагування на виявлені порушення прав останніх.

За результатами проведених перевірок із вказаних питань прокурорами внесено 61 письмову вказівку. На виконання вимог яких вжито заходи до усунення виявлених порушень, 73 винних службових особи притягнуто до дисциплінарної відповідальності, звільнено 1 незаконно утримувану особу із виправного центру.

Також, прокуратурою області та місцевими прокуратурами упродовж року неодноразово перевірялась повнота і своєчасність надання медичної допомоги в'язням, із залученням відповідних спеціалістів.

Загалом, за результатами перевірок у поточному році медичних частин і філії ДУ «Центр охорони здоров'я ДКВС України» в області, прокуратурою області та керівниками місцевих прокуратур внесено 19 вказівок, які розглянуто та задоволено.

Окремі перевірки прокуратури області та місцевих прокуратур стосувалися й стану утримання осіб в ізоляторах тимчасового тримання ГУНП в області. За їх результатами були внесені 10 вказівок, і притягнуто до дисциплінарної відповідальності 5 посадових осіб.

Також органами прокуратури області приділяється увага щодо виявлення й усунення порушень законодавства при застосуванні до громадян примусу та обмеженні їхніх прав і свобод під виглядом проведення медичної та інших форм реабілітації у реабілітаційних центрах та інших подібних місцях.

З цією метою неодноразово публікувалися у ЗМІ повідомлення громадянам щодо інформування органів прокуратури області про порушення у таких закладах їхніх прав.

Водночас, заяв громадян із указаних питань не надходило, а органами прокуратури порушення в діяльності реабілітаційних центрів не виявлялися.

Питання захисту конституційних прав в'язнів в місцях несвободи перебуває на постійному контролі прокуратури області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Проєкт Радіо Свобода ...

КОМЕНТАРІ