Як вибрати акустичну систему з відмінним звучанням?

Як вибрати акустичну систему з відмінним звучанням?

27.09.19 17:27 0 1851

Коли діло доходить до вибору акустичної системи, звичайна людина стоїть на роздоріжжі, що краще: "Активна чи пасивна система?". Нумо розберімося. А допоможе нам в цьому співробітник інтернет-магазину "Мир Акустики", в якому їх безпосередньо можна придбати.

Активна vs пасивна акустична система

Активна акустика — це окремі колонки або монолітний блок з вбудованим підсилювачем. Їх можна безпосередньо під'єднати до телевізора, плеєра, комп'ютера, а через USB-порт деякі моделі можна навіть під'єднати до телефона чи планшета. Ну а пасивна акустика — це колонки, до яких потрібно додатково придбати підсилювач або ресивер. Ви, напевно, запитаєте: "Так в чому ж тут різниця?".

Різниці ніякої. У авторитетних брендів якість активної та пасивної акустики однакова. Так, колись вважалося, що пасивна краще, але зараз всі виробники серйозного акустичного обладнання перейшли на саме активну. Якість підсилювачів всередині та поза колонок стала однаково високою. Всі профі вже давно "сидять" на активних системах. Важливий виробник, а не принцип, але, з точки зору легенд про «теплий ламповий звук», хтось ще вважає пасивні системи кращими.
Як зробити свій домашній кінотеатр?

Тут можна піти 2 шляхами:

  1. Простий. Можна вибрати якісний sound bar, доповнивши його сабвуфером. Або купити 2 активні колонки середніх розмірів. Хороше рішення — активні студійні монітори. Вони досить потужні для невеликого приміщення та створені для максимально точної передачі звуку. Цього достатньо для того, щоб звук пробирав до мозку кісток і був на декілька порядків кращим, ніж у дрібних колонок або мінісистеми. «Мінус» цього компонування в тому, що колонки будуть розташовані з одного боку від глядача. Ефекту звукового оточення не вийде.
  2. Складний. Сенс домашніх кінозалів не в гучності. Глядач повинен відчувати себе всередині подій фільму. Для цього колонки розставляють навколо глядацького місця, мінімум, 5 штук і один сабвуфер. Якщо немає можливості одним махом придбати весь комплект техніки, почніть з описаного вище простого варіанту з 2 колонок. Але максимально якісних. Потім беріть центральний канал, ще дві колонки та сабвуфер — вийде 5.1. Далі можна розширюватися до 7.1 і 11.1, а також додати другий саб, в залежності від площі приміщення та його акустичних характеристик. Але танцювати завжди потрібно від ресивера, оскільки його можливості визначають якість звучання і кількість можливих підключень.

Як вибрати хороші колонки за технічними характеристиками?

Зрозуміло, що акустику слід оцінювати на слух. Разом з тим, слід знати параметри, які впливають на якість звучання. До них відносяться:

  • Чутливість гучномовця. Чим вона вища, тим краще. Говорячи просто — це амплітуда коливань динаміка у відповідь на яку надсилається електричний сигнал. Під'єднавши до одного підсилювача колонки з різною чутливістю, ви почуєте, що голосніше звучатимуть ті, у яких чутливість більша. Тому вибирайте акустику з параметром 90 Дб і вище.
  • Діапазон частот. За усередненою статистикою, вухо дорослої людини сприймає звуки в частотному діапазоні від 16 до 20 000 Гц. Додаткові тисячі зверху здатні почути всі. Проте, вони важливі: чим ближче динамік до своєї межі, тим вище ймовірність спотворень звуку. Сабвуфер з діапазоном нижче 16 Гц — питання спірне. Він буде вражати ваш шлунок, підлогу і стіни, але не барабанну перетинку.
  • Кількість динаміків. Один динамік не здатний відтворити повний діапазон частот, тому краще вибрати 2 або 3.
  • Максимально тривала електрична потужність. Позначає, наскільки голосно звучатимуть ваші колонки та обчислюється у ВАТ (Вт). Ключове слово тут «тривала», оскільки в паспорті може бути вказана короткочасна, або пікова потужність. Тривала потужність — звук, який ваші колонки відтворюватимуть максимально довго без спотворень. Хрипи в колонках з'являються, коли вихідна потужність підсилювача дорівнює максимуму акустичної системи. Тому правильно брати систему з потужністю на 30 % вищою потужністю підсилювача. Для кімнати площею 25 м² достатньо колонок потужністю від 50 до 100 Вт.
  • Корпус. Ні в якому разі не беріть занадто маленькі колонки навіть для невеликого приміщення. У акустичній системі дуже важливі резонансні властивості корпусу. Чим він менший, тим гірше колонка відтворює низькі частоти. Особливо, якщо вона виготовлена з пластику. Якісна акустика робиться з дерев'яного шпону.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Як вибрати гарну ...
Наступна новина: Почему квартира лучше чем ...

КОМЕНТАРІ