Як правильно кладеться асфальт?

Як правильно кладеться асфальт?

30.09.19 18:52 0 4635

Асфальтування можеь знадобитися і в разі благоустрою двору, і в разі будівництва великої автотраси. Природно, що технологічні моменти будуть відрізнятися. Укладка асфальта завжди виконується фахівцями, але знати, як це робиться правильно, буде корисно і простим людям, наприклад, для того щоб з боку контролювати їх роботу.

Асфальтування: що потрібно знати?

Спочатку виконується розмітка. Разом з цим визначають товщину подушки з щебеню та товщину самого асфальту. Виходити потрібно з того, яке навантаження передбачається на асфальт:

  • Якщо потрібно заасфальтувати подвір'я приватного будинку, то можна насипати 15 см щебеню і покласти один шар асфальту товщиною в 5 см. Адже навантаження на подвір'ї мінімальне.
  • Якщо ж ви хочете заасфальтувати, наприклад, ділянку дороги, що веде до будинку, куди заїжджають не тільки легкові, але й вантажні автомобілі, то в цьому випадку подушка повинна бути товщиною 35 см. Ну а сам асфальт ж кладеться в 2-3 шари, по 5 см кожен.

Виходячи з цього, вираховується, який буде загальна товщина асфальту та щебеню. Щоб рівень двору залишався незмінним, знімається шар землі. Виходить виїмка, яка називається «земляне корито». Після того як земля обрана на потрібний рівень, слід ущільнити дно. Робиться це за допомогою катка або віброплити.

Після цього, на ущільнену землю насипається щебінь. Як вже було сказано, якщо ви асфальтуєте двір, то досить буде 15-ти сантиметрового шару. Щебінь повинен бути фракції від 20 до 40 мм.

Якщо щебенева подушка буде товстіша, наприклад, при будівництві дороги, то її укладають в 3 шари. При цьому:

  1. нижній шар щебеню повинен бути з більших каменів (фракції від 40 до 70 мм);
  2. другий шар - від 20 до 40 мм;
  3. третій шар - від 5 до 20 мм.

Ви запитаєте: "Навіщо це треба?". Кожен шар відіграє певну роль:

  • крупний щебінь служить дренажем, якщо раптом піднімається рівень води через рясні дощі;
  • середній шар необхідний для рівномірного розподілу навантаження на основу;
  • дрібний щебінь потрібен для рівномірного розподілу асфальту.

При засипці щебеню, кожен шар потрібно ущільнити дорожнім катком. Він повинен проїхатися по основі не менше 6 разів. Якщо асфальтується двір, то маса катка може бути до 4 тонн. Ну а якщо будується дорога, то потрібно використовувати більш важку машину - до 10 тонн. Якщо у дорожнього катка є функція вібрації, то це великий плюс. Відбувається більш якісне ущільнення. Рекомендується заздалегідь зволожувати кожен шар щебеню. У важкодоступних місцях, куди не зможе дістатися каток, слід використовувати віброплиту, але не залишати основу без ущільнення.

Потрібно зауважити, що всі інші роботи з благоустрою двору необхідно виконати до асфальтування. Тобто, вже повинна бути змонтована зливова каналізація, встановлені кришки на колодязі та поставлені бордюри. При засипці щебеню слід зробити ухил до 10 мм на 1 м для стоку води. Природно, що ухил потрібно робити в сторону водозбірних лотків, якщо такі були встановлені. Якщо ж лотків немає, тоді потрібно зробити ухил так, щоб дощова вода йшла в грунт. Шар асфальту теж кладуть під ухилом. При роботі використовують нівелір.

Після того як основа з щебеня буде готове, можна приступати безпосередньо до укладання самого асфальту. Потрібно знати, що асфальт може бути різної зернистості. Уже згадувалося, що для асфальтування двору буде досить одного шару. Так ось, в цьому випадку асфальт повинен бути дрібним.

Якщо ж асфальтується дорога, то укладаються 2 або 3 шари асфальту по 5 см завтовшки. У нижньому шарі, асфальт повинен бути більшим, ніж у верхньому. Кожен шар укочується дорожнім катком. Для зчіпки одного шару з іншим, на поверхню нижнього наливається бітум.

Щоб розрахувати, скільки асфальту потрібно привести, слід знати, що з 1 тонни асфальту виходить приблизно 10 м2 покриття товщиною близько 5 см. По майданчику асфальт розподіляється вручну. Якщо будується велика дорога, використовують спеціальні машини - асфальтоукладальники.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ