Богдан заперечує,що зустрічався із американським бізнесменом Кісліним

Богдан заперечує,що зустрічався із американським бізнесменом Кісліним

11.10.19 08:01 0 1505
Голова Офісу президента Андрій Богдан заявив, що він ніколи не бачив і не спілкувався з американським бізнесменом українського походження Семом Кісліним. Про це очільник президентського Офісу написав у Facebook.

«У відповідь на чисельні запити журналістів радий повідомити, що ніколи не бачив та не спілкувався з американським громадянином Семом Кісліним, ні в США, ні в Україні», – зазначив Андрій Богдан.

Раніше Офіс президента оприлюднив заяву, у якій вони заперечували інформацію про зустріч Володимира Зеленського із Семом Кісліним.

Водночас твердження про окрему зустріч Зеленського з Кісліним в Нью-Йорку в самому розслідуванні не було, натомість повідомлялося наступне: «25 вересня під час офіційного візиту президента України Володимира Зеленського в США в районі готелю «Паркер» відбулися дві зустрічі: одна – безпосередньо в готелі, інша – в сусідній будівлі, в ресторані «Русская чайная». У першій, офіційній, брав участь сам Зеленський і ще кілька десятків людей. Друга, неофіційна, пройшла в більш тісному колі – і Зеленського на ній представляв керівник офісу президента Андрій Богдан. Судячи з фото та свідчень двох незалежних одне від одного джерел, Сем Кіслін як мінімум був присутній у місці проведення першої зустрічі і був організатором і учасником другої».

Примітно, що на момент публікації матеріалу Офіс президента не надав відповіді на офіційні запити від «Схем» щодо контактів Володимира Зеленського та Андрія Богдана із Семом Кісліним у Нью-Йорку.

Сем Кіслін – американський бізнесмен, який народився в Одесі. Федеральне бюро розслідувань Сполучених Штатів пов'язує Кісліна з низкою російських злочинних угруповань.

Сем Кіслін також відомий як соратник і донор екс-мера Нью-Йорка Руді Джуліані, який тепер є адвокатом Трампа.

Кіслін також є власником американської компанії Trans Commodities, яка займається торгівлею металом та добривами. Ця компанія фігурувала у кримінальному провадженні в Україні щодо заволодіння коштами ПАТ «Укртрансгаз» на суму в понад 500 мільйонів гривень.

Так, у вересні 2018 року Херсонський суд скасував арешт, який наклали на 3,2 тисячі тонн добрив, що належали компанії Кісліна, Trans Commodities New York Inc. Домоглася арешту цього товару інша компанія, ТОВ «ПЕК». Ця компанія, пов'язана із луганським підприємцем Вадимом Колєсніковим, працювала за так званою «давальницькою схемою», тобто постачала Одеському припортовому заводу газ, а отримувала не гроші, а продукцію – добрива. За даними Генпрокуратури, у 2017-2018 роках «ПЕК» разом з Одеським припортовим заводом та «Одесагаз» незаконно отримала природний газ на суму понад 500 мільйонів гривень. Саме цей газ і використали в тому числі для виготовлення добрив, що належали компанії Кисліна.

За даними ЗМІ, компанія «ПЕК» була розташована в одному офісі з інвестиційною компанією Concorde Capital Ігоря Мазепи. А також її контактні номери телефонів співпадали із тими, які раніше використовувала компанія «Енергомережа» бізнесмена Дмитра Крючкова, фігуранта розслідування «Схем». Крючкова також можна було помітити на відеоінтерв'ю Кісліна, оприлюдненого «СТОП Корупція».

Trans Commodities Кісліна у 2014 році купила кіпрську компанію Opalcore Ltd. Продавцем Opalcore була британська фірма Exbridge Properties L.P., пов'язана з компаніями, які, за версією українського офіційного слідства, належать до «грошової пральні» олігарха-втікача Курченка та віце-прем'єра часів Януковича Арбузова. Кошти у розмірі 20,9 мільйонів доларів на рахунках цієї компанії були конфісковані Краматорським судом на користь держави.

У січні 2018 року видання Слідство.інфо опублікувало матеріал «Мільярди Януковича: Чи надовго гроші повернулися до українського бюджету», де Кіслін в інтерв'ю журналістам запевняє, що особисто ні з Курченком, ні з Арбузовим не знайомий – лише читав про них у пресі.

Кіслін та його адвокат намагалися дзвонити та писати Андрію Пишному, керівнику «Ощадбанку», але відповіді не отримали. Саме з Ощадбанком, на рахунках якого зберігалися активи кіпрської фірми, збирався судитися американський бізнесмен. Він хотів отримати свої $20,9 мільйонів та, за його словами, інвестувати їх в українську економіку.

«Все йде до того, що ми підемо до Європейського суду. Легалізуємо там рішення і спишемо гроші з бюджету країни», – розповідав Дмитро Щербина, український адвокат фірми Opalcore Кісліна.

Натомість в прес-службі «Ощадбанку» «Схемам» заявили, що про позови Кісліна їм нічого невідомо.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чи є сенс ходити в ...
Наступна новина: Україна погіршила свої ...

КОМЕНТАРІ