Що повинен знати новачок про металошукачі?

Що повинен знати новачок про металошукачі?

17.10.19 22:23 0 2023

Якщо ви недавно стали цікавитися приладовим пошуком, то для початку потрібно зрозуміти, як влаштований головний інструмент будь-якого шукача скарбів — металодетектор. Без базових знань ви не зможете розібратися, за що відповідають характеристики апарату. Металошукач — це спеціальний прилад, який здатний виявити різні металеві предмети під землею, у воді, в стінах будівель і т. д.

У сучасному світі детектори знайшли своє застосування не тільки в руках шукачів скарбів. Їх також використовують для пошуку інженерних комунікацій, втрачених речей, вибухонебезпечних предметів. Детектори встановлюють в аеропортах, вокзалах з метою убезпечити громадян від терактів. Далі, ми розглянемо основні функції та види металошукачів. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину https://metalloiskateli.com.ua, в якому їх безпосередньо можна придбати.

Основні функції металошукача

Виробники металошукачів ведуть постійну конкуренцію, тому кожен з них намагається не відставати від прогресу. Сьогодні все детектори оснащуються наступними функціями:

  • Дискримінація. Вона дає можливість отримати попередню інформацію про метал, що знаходиться під котушкою. Різні метали займають різні місця на шкалі дискримінації.
  • Звук. Він дозволяє ідентифікувати ціль на слух. Чим вище електропровідність металу, тим вище звук видається металошукачем. Багато шукачів не стежать за показаннями на дисплеї, а орієнтуються тільки на звук, налаштовуючи його під себе. Глибинні об'єкти можуть не показуватися на дисплеї, але давати ледве чутне звучання.
  • Чутливість. Це параметр, який відповідає за глибину виявлення об'єктів в землі. Кожен пошуковик зацікавлений в тому, щоб його детектор мав максимальну глибину виявлення. Але це не означає, що цей параметр потрібно викручувати на максимум. На складних ґрунтах максимальна чутливість робить детектор нестабільним.
  • Баланс ґрунту. Дає можливість мінімізувати вплив ґрунту на роботу детектора з метою використовувати пошукові можливості по максимуму.
  • Налаштування від електричних перешкод. Допомагає послабити вплив інших електроприладів (телефону, рації, GPS-навігатора) на металошукач. Дозволяє працювати поблизу ЛЕП.
  • Pinpoint. Перекладає роботу детектора в статичний режим, що дозволяє більш точно локалізувати ціль.

Види металошукачів за специфікою пошуку:

  1. Ґрунтові. Це самий великий клас металошукачів, який включає 90 % детекторів, представлених на ринку. Назва говорить сама за себе: вони призначені для роботи на суші. Всі функції, перераховані вище, є в цих приладах. Існують прилади, які можуть шукати як на суші, так і у воді. Тому їх можна зарахувати відразу до двох видів: підводні та ґрунтові.
  2. Підводні. Мають захист від води, в тому числі морської. Функції детектора заточені на специфіку цих пристроїв. Наприклад, вони мають підвищену чутливість до маленьких об'єктів (ювелірні прикраси та монети). Часто у приладів відсутній дисплей, управління здійснюється регуляторами, розташованими під підлокітниками.
  3. Глибинні. Цей вид детекторів використовують для пошуку великих предметів (розміром з кулак і вище). Шукачі використовують ці детектори для пошуку скарбів. Зручність полягає в тому, що дрібне сміття залишається поза зоною видимості цих апаратів.

Види металошукачів за принципом роботи:

  1. BFO-детектори. Один з найперших видів металошукачів. В основу цих пристроїв покладено явище формування биття, що виникають при змішуванні двох близьких по частоті сигналів. Вони мають слабку стабільність на мінералізованих ґрунтах і мінімум функцій. Технологія застаріла та не використовується в даний час.
  2. TR-детектори. Теж застаріла технологія, яка заснована на схемі «прийом-передача» та принципі індукційного балансу. В даних детекторах вперше з'явилася дискримінація, яка дозволила розрізняти кольоровий та чорний метал. TR-детектори більш стабільні й мають більшу глибину виявлення, ніж BFO-детектори, але сучасні технології витіснили ці апарати назавжди.
  3. VLF-детектори. Сучасна технологія, що заснована на дії індукційного балансу з використанням низьких частот до 20 КГц (в деяких випадках використовуються частоти до 100 КГц). Великі предмети найкраще фіксуються на низьких частотах, а маленькі — на високих. Відмітна особливість технології — це поява просунутої дискримінації, а також можливість виробляти відокремлення від електричних перешкод.
  4. VLF / TR-детектори. Гібридна технологія. Принцип роботи такий самий, як у TR-детекторів. Різниця полягає у режимі роботи та використовуваній частоті. Прилади цього типу мають погані показники в порівнянні з VLF-детекторами.
  5. RF-детектори. Технологія використовується в глибинних металошукачів. Робота заснована на дії індукційного балансу з використанням приймача та передавальної котушки. Детектор має високу глибиною виявлення, але дискримінація відсутня. При пошуку прилад потрібно тримати завжди на одній відстані від землі.
  6. PI-детектори. Використовуються при роботі на складних ґрунтах, під водою. Принцип роботи полягає в дії пульсуючого електромагнітного поля на ґрунт. Детектори цього типу мають кращу глибину та швидкий відгук від цілі, але навіть невелика засміченість ускладнює роботу.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ