Які є різновиди проксі-серверів?

Які є різновиди проксі-серверів?

21.10.19 18:43 0 1582

Проксі-сервери в наш час є дуже корисним і зручним засобом захисту особистої інформації, якими з кожним днем користується все більша кількість людей. Існують різні види проксі серверів, кожен з яких має свої переваги та особливостями. Попри те, що їх видів дійсно дуже багато, основними та найбільш часто використовуваними є всього лише декілька з них, про які й поговоримо в далі. Ну а розповість нам про це адміністратор онлайн сервісу: https://proxyline.net/ipv4, де ви безпосередньо можете придбати індивідуальних IP адреси для Вашого бізнесу.

Основні різновиди проксі серверів

На даний момент найбільш популярними видами індивідуальних проксі серверів є наступні:

  • HTTP;
  • HTTPS;
  • Socks.

Нумо розгляньмо їх детальніше.

HTTP proxy

Даний проксі сервер є найбільш поширеним з усіх. Він використовується при організації роботи різних програм і браузерів, які використовують протокол HTTP. Принцип роботи цього сервера досить простий, спочатку браузер користувача посилає спеціальний запит на цей сервер з метою отримати доступ до певної адреси (URL). Після цього проксі-сервер виконує власний запит по адресі, що цікавить, і віддає його результат користувачеві. Такий підхід надає тим, хто використовують

HTTP proxy наступні переваги:

  • Можливість зберігати різні завантажені файли, наприклад, картинки або текстові файли, після чого довантажувати їх вже з кеша, що призводить до економії трафіку та збільшення швидкості завантаження сторінок.
  • Можливість створити чорний список сайтів, на які можна обмежити доступ користувачам.
  • Можливість налаштувати обмеження швидкості з'єднання для деяких користувачів.
  • Можливості вести логи, а також журнали роботи.

Крім безпеки та анонімності HTTP proxy найчастіше використовується по причині можливості кешування, що здатне привести до прискорення завантаження інтернет-сторінок.

HTTPS proxy

Сервер HTTPS proxy досить сильно схожий на описаний вище проксі сервер, проте володіє однією дуже важливою відмінністю, що робить його дуже хорошим рішенням в тому випадку коли необхідно передати будь-яку секретну інформацію. До такої інформації найчастіше відносяться дані банківських карток, логіни, паролі та багато іншого. Цей проксі сервер відрізняється підвищеною безпекою, на відміну від HTTP proxy весь трафік, що передається, шифрується за допомогою дуже потужних алгоритмів захисту даних.

Головними перевагами HTTPS proxy можна назвати:

  • Високий рівень безпеки, практично відсутня можливість перехопити інформацію, що передана через HTTPS проксі сервер.
  • Кешування завантажуваних сторінок, що підвищує швидкість роботи.

Socks

На думку багатьох фахівців в питанні захисту інформації Socks є найпрогресивнішим проксі-сервером здатним надійно захистити вашу особисту інформацію. На даний момент існує 2 основні стабільні версії цього протоколу, іменовані Socks4 та проксі Socks5, що володіють певними відмінностями.

Socks є транслятором, однак, на відміну від багатьох інших проксі-серверів він розташовується між прикладним і транспортним рівнем. Дана особливість цього проксі дозволяє йому не бути прив'язаним до протоколів вищого рівня. Сам протокол розроблявся в першу чергу для програм, що використовують TCP та UDP, щоб дозволити їм користуватися різними мережевими ресурсами отримати доступ, до яких раніше було неможливо або через обмеження в самих програмах, або ж через обмеження в архітектурі яка буде використовуватися.

Серед основних переваг проксі Socks можна відзначити:

  • Реальний IP користувача не передається при запитах.
  • Робота з великою кількістю протоколів.
  • Використання ланцюжка Socks, дозволяє значно підвищити рівень анонімності користувача.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: 5 преимуществ ...

КОМЕНТАРІ