Рибальські вудилища: основні характеристики

Рибальські вудилища: основні характеристики

22.10.19 20:44 0 1398

Будь-який початківець рибалка ризикує зробити помилку, намагаючись знайти універсальне вудилище, яким він зможе ловити в будь-яких умовах і з будь-яким оснащенням. Найчастіше в такому випадку вибирається дешевий телескопічний спінінг, користуватися яким — суцільна мука. Або, навпаки, вузькоспеціалізований графітовий надшвидкий прут, який коштує, як крило від літака, і ламається на першій же рибалці через нерозуміння його призначення.

Погодьтеся, такий досвід надовго (якщо не назавжди) відіб'є бажання брати в руки вудку. Щоб уникнути подібних ситуацій, потрібно розуміти, що означає той чи інший параметр вудлища, і на що він впливає. Але спочатку внесемо трохи ясності в термінологію. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину https://carpan.com.ua/catalog/udilishcha/, в якому безпосередньо можна придбати якісні вудилища в Україні.

Основні характеристики рибальських вудилищ

Отже, найпоширеніша назва спінінг означає систему «вудилище-котушка-волосінь-приманка». Ловля здійснюється на штучні приманки, поведінкою нагадують малька — основну здобич хижих риб. Спінінгові вудилища мають тонкий, гнучкий кінчик, іменований хлистом, основа частина (зазвичай складається з двох секцій), яку називають бланком, і держак, на якому розташоване кріплення для котушки. Хлист і бланк мають пропускні кільця, а самі вудлища бувають штекерними (роз'ємними) або, рідше, телескопічними. Останні зазвичай досить дешеві та найменш чутливі до умов експлуатації, та саме їх найчастіше використовують як універсальні.

Основними характеристиками будь-якого вудлища є його:

  • довжина;
  • тест;
  • лад;
  • матеріал, з якого вона зроблена.

Розповімо про них по черзі.

Довжина вудилищ спінінгів

Вона лежить в діапазоні від 150 до 360 см. Її вибір залежить від умов лову: занадто довге вудилище забезпечує дальній та точний закид, але буде дуже непрактичним на порослому деревами березі — не дарма ж в таких місцях з гілок звисають цілі гірлянди з волосіні. Незручне воно й в заповненому човні — можна впіймати не рибу, а іншого рибалку. Найбільш поширені вудилища довжиною 240 см.

Тест вудилища

Тестом вудилища (іноді потужністю) називають діапазон ваг приманки, з якими буде працювати його хлист. Ця характеристика виражається в грамах (g) або унціях (oz). Наприклад, напис на вудилищі «5-25 g» означає, що цей спінінг призначений для закидання приманки вагою від 5 до 25 грамів.

Для спрощення процесу вибору вудилищ була придумана універсальна класифікація:

  1. Ультралайт;
  2. Лайт;
  3. Медіум;
  4. Хеві;
  5. Екстра Хеві.

Вагові межі тесту означають те, що занадто легка приманка не зможе як слід підпружинювати хлист, в результаті чого вона далеко не відлетить, а надто важка може просто поламати вудилище. В англомовних джерелах термін «тест» зазвичай пишеться як cast weight («вага, що закидається»), що, очевидно, точніше відповідає змісту цього терміна.

Лад

Це характеристика механічної жорсткості вудилища на різних його ділянках. Він визначає форму вигину вудилища під час закидання і впливає на швидкість випрямлення зігнутого вудлища.

Можна виділити три основні типи ладу:

  • швидкий (Fast) - верхня частина хлиста, 1/3 довжини та менше;
  • середній (Medium) або напівпараболічний — верхня частина і середина хлиста, до 2/3 довжини;
  • повільний (Slow) або параболічний — велика частина хлиста, понад 2/3 довжини.

Матеріал

Матеріалом для виготовлення вудилищ слугують:

  1. вуглеволокно;
  2. скловолокно;
  3. їх композит (найчастіше).

Від кількості графіту в композиті залежить його пружність, або, як її частіше називають, дзвінкістю вудилища. Вважається, що чим вища дзвінкість, тим краще відчувається дотик приманки до різних підводних об'єктів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Все,что нужно знать о ...
Наступна новина: Весільні подарунки: що ...

КОМЕНТАРІ