Різновид сівалок і їх конструктивні особливості

Різновид сівалок і їх конструктивні особливості

23.10.19 21:47 0 2678

Ефективний засів полів зерновими та технічними культурами — одна з важливих умов отримання хорошого врожаю і, відповідно, гідного прибутку від діяльності аграрного підприємства. Примітивні агрегати для висіву насіння використовувалися ще шумерами, пізніше в II столітті до н. е. китайці винайшли металеву сівалку.

Створення першої європейської сівалки приписують Камілло Торелло. Пізніше Джетро Таллу вдалося доопрацювати та удосконалити агрегат, але перші сівалки як і раніше залишалися дорогими, складними в обслуговуванні та ненадійними. Цілком зрозуміло, що фермери насторожено ставилися до новинки й не поспішали купувати новомодні пристрої. Масове використання сівалок в країнах Європи почалося тільки в XIX столітті.

Сучасні моделі сівалок здатні забезпечити рівномірну закладку насіннєвого матеріалу без нанесення серйозної шкоди родючому шару, скорочення експлуатаційних та тимчасових витрат при проведенні масштабної посівної кампанії. Далі, ми розглянемо основні види сучасних сівалок і їх конструктивні особливості. Ну а розповість нам про це співробітник заводу "Ремсинтез", який безпосередньо займається випуском та реалізацією даної сільгосптехніки.

Основні види сівалок

Сьогодні на ринку сільгосптехніки представлені різноманітні моделі сівалок, серед яких часом нелегко підібрати варіант, який оптимально відповідає потребам фермерського господарства. Щоб Вам було простіше орієнтуватися в асортименті спеціального обладнання, пропонуємо Вашій увазі узагальнену класифікацію сівалок.

По виду сільськогосподарських культур, що висіваються сівалки бувають:

  • Універсальні. Вони відрізняються широкою сферою застосування; експлуатуються для засіву полів зерновими, зернотрав'яними, бобовими, олійними, трав'яними та лубовими культурами.
  • Спеціальні. Вони забезпечують максимально ефективний засів ділянок культурами одного виду; до цього типу відносять агрегати для засіву полів кукурудзою, буряком, овочами, бавовною й т. п.
  • Комбіновані. Вони представляють собою високотехнологічні комплекси, які одночасно виконують кілька опцій; наприклад, агрегати, оснащені туковисіваючими апаратами, що одночасно можуть виконувати внесення в ґрунт мінеральних добрив.

За способом посіву сівалки бувають:

  1. Рядові. Вони припускають можливість висіву насіннєвого матеріалу рядовим, стрічковим і суцільним широкорядним способами.
  2. Гніздові. Вони забезпечують чітке закладання насіння в рядові «гнізда».
  3. Квадратно-гніздові. Вони здійснюють повне закладення насіння по вершинах квадратів.
  4. Пунктирні (однозернового). Вони призначені для широкорядного посіву; забезпечують розміщення насіння на рівному відстані один від одного.
  5. Розкидні. Вони підходять як для висіву насіння, так і для внесення добрив; активно використовуються в ході заходів щодо поліпшення стану природних кормових угідь.

За родом тяги сівалки можна розділити лише умовно

Оскільки в даний час навіть невеликими фермерськими господарствами використовуються тракторні сівалки, в той час як ручні та кінні агрегати безповоротно пішли в минуле цієї галузі народного господарства.

За способом агрегатування з тракторами різної потужності сівалки поділяють на:

  • причіпні;
  • навісні.

Вибираємо сівалку

При виборі сівалки варто орієнтуватися на наступні критерії:

  1. Ґрунтово-кліматична зона, до якої відносяться поля господарства.
  2. Мета обробки та площа ділянок, особливості рельєфу.
  3. Зручність настройки ширини міжрядь.
  4. Особливості експлуатації, налаштування, технічного обслуговування.
  5. Поточний стан ґрунтів (важкі, легкі, кам'янисті й ін.).
  6. Наявність функції копіювання рельєфу (для широкозахватних агрегатів).
  7. Технологія землеробства.
  8. Наявність додаткових опцій (пристрої для внесення сухих, рідких добрив та ін.).
  9. Кількість висіваються на полях культур (від цього критерію залежить вибір універсальної або пунктирної сівалки).
  10. Продуктивність агрегату.
  11. Варіант агрегатування з трактором (навісний, причіпний).
  12. Відстань сервісних центрів виробника, доступність запчастин.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Выбираем стильный и ...
Наступна новина: Як вибрати сейф для зброї?

КОМЕНТАРІ