Відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Рівненщини щодо стану протидії злочинності під час переміщення товарів через митний кордон України

Відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Рівненщини щодо стану протидії злочинності під час переміщення товарів через митний кордон України

30.10.19 13:00 0 660
У регіональній прокуратурі 28.10.2019 під головуванням виконувача обов'язків прокурора області Тараса Ільящука відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів, на якій обговорено стан боротьби зі злочинністю у сфері ухилення від сплати митних платежів на території Рівненської області.

В заході взяли участь керівники усіх силових відомств Рівненщини. Серед запрошених - керівники та працівники структурних підрозділів відповідних правоохоронних органів, а також регіональної та місцевих прокуратур.

Виконувачем обов`язків прокурора області Тарасом Ільящуком відмічено, що нинішнє законодавство певною мірою надає можливість підприємцям переміщувати на митну територію України товари комерційного призначення без сплати відповідних митних платежів.

Однак, недобросовісні перевізники або уповноважені особи, незаконно використовуючи правові механізми, придбану за кордоном партію комерційного товару доставляють до кордону з Україною, подрібнюють на окремі відправлення в межах встановленої законом норми, що не підлягає оподаткуванню, а у подальшому переміщують на митну територію країни шляхом перевезення, міжнародними поштовими та експрес-відправленнями, де реалізують третім особам (підставним замовникам).

Увагу учасників наради звернуто на необхідності покращення роботи у вказаній сфері, передусім з метою неухильного додержання на території області вимог Митного кодексу України, забезпечення справляння митних платежів у повному обсязі та їх надходження до Державного бюджету України.

Детальніше про порушення, що виявлялися, та проблемні питання, які виникають у боротьбі зі злочинністю у сфері ухилення від сплати митних платежів, поінформував перший заступник прокурора області Ігор Ольшанецький.

Так, за результатами проведеної цьогоріч роботи органами державної фіскальної служби виявлено 54 факти протиправних дій, спрямованих на звільнення чи зменшення розміру митних платежів на загальну суму понад 5 млн гривень. За усіма цими фактами складено протоколи про порушення митних правил та винних осіб притягнуто до відповідальності. З порушників стягнуто штрафів на загальну суму понад 15 млн гривень.

Водночас, учасники наради зауважили, що вжиті заходи ще не є достатніми для ефективного вирішення проблем у протидії злочинності. У зв'язку з цим, додаткових зусиль потрібно докласти і до завершення досудового розслідування у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, пов'язані з можливим ухиленням від сплати митних платежів, що перебувають в провадженні слідчих підрозділів правоохоронних органів області.

Також, ретельному вивченню та опрацюванню підлягає інформація про діяльність інтернет-магазинів, які здійснюють продаж мобільних пристроїв, косметики та парфумів, підакцизних товарів з метою встановлення ознак ввезення товарів з приховуванням від митного контролю.

Питання дотримання вимог чинного законодавства останніми повинно постійно перебувати у полі зору правоохоронних органів.

Своє бачення у взаємодії та вирішенні піднятих проблемних питань висловили усі керівники силових відомств.

Обговоривши проблемні питання, учасники наради визначили ряд першочергових заходів щодо ефективності роботи, спрямованої на попередження, протидію злочинам та іншим правопорушенням у сфері митної діяльності, унеможливлення ухилення від сплати митних платежів, боротьбу з корупцією у цій сфері, стимулювання легалізації господарської діяльності підприємців.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Дмитро Підручний провів ...

КОМЕНТАРІ