Новопризначений очільник Тернопільщини вшанував Героїв Листопадового зриву

Новопризначений очільник Тернопільщини вшанував Героїв Листопадового зриву

02.11.19 12:23 0 549
Велелюдна хода від Катедрального собору до могили Січових Стрільців на Микулинецькому кладовищі пройшла 1 листопада, у 101-річницю з дня створення Західноукраїнської Народної Республіки. Жителі Тернопільщини вшанували Героїв, які стали тоді на захист рідної держави, та поклали квіти до підніжжя їхніх пам'ятників.

За словами новопризначеного голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігоря Сопеля, минуло багато десятиліть з часу героїчної боротьби за українську державність, але згадка про доленосний подвиг не стерлася з пам'яті нових поколінь попри усі намагання радянської влади.

«У цих могилах покоїться цвіт української нації. Ці хлопці прославили свій край не лише як вмілі військовики, а й мислителі, талановиті художники, письменники та композитори. А головне – державотворці! Саме вони та їхні побратими творили на цих теренах Західноукраїнську Народну Республіку. Завдяки їхньому героїчному вчинку прокинулись з багатовікового державного забуття українці. Будуймо і здобуваймо разом свою українську державу, яку маємо передати процвітаючою, вільною, соборною і суверенною нашим нащадкам», - наголосив Ігор Сопель.

Довідково, Західноукраїнська Народна Республіка — українська держава, що фактично існувала протягом 1918-19 рр., формально ж і до 1923 р. на території Західної України зі столицею у Львові. Тернопіль, до слова, вважається другою столицею ЗУНР. Постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорщини. Проголошена 19 жовтня 1918 року. Охоплювала територію заселену українцями — Галичину, Буковину й Закарпаття.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Британія: спікер Палати ...
Наступна новина: Туристичний бум в ...

КОМЕНТАРІ