Архівні фото: 40 років тому в Ірані було захоплене посольство США,заручників утримували 444 дні

Архівні фото: 40 років тому в Ірані було захоплене посольство США,заручників утримували 444 дні

05.11.19 09:05 0 1003
40 років тому, 4 листопада 1979 року, послідовники аятоли Рухолли Хомейні увірвалися до посольства США в Тегерані і захопили в заручники американських громадян, які там працювали. Так почалася американсько-іранська криза, яка донині багато в чому визначає відносини і політику в регіоні

У розпал Ісламської революції в Ірані студенти, підтримані натовпом, захопили будівлю американського посольства. Студенти заявили, що роблять це на знак протесту проти того, що Сполучені Штати дозволили в'їзд в країну колишньому правителю Ірану шахові Мохаммеду Резі Пахлаві. Дозвіл на в'їзд був наданий із гуманітарних міркувань – шахові було потрібне лікування від раку.

Після того, як режим Хомейні запропонував обміняти заручників на шаха, Пахлаві переїхав до Єгипту, де і помер від хвороби. А криза з заручниками тривала 444 дні. 52 американця були звільнені тільки в 1981 році. Протистояння з Іраном значно підірвало позиції президента Джиммі Картера у внутрішній американській політиці і визначило розстановку сил на Близькому Сході. Відновити відносини двох країн після цієї кризи так і не вдалося.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рейтинг WTA: Світоліна ...
Наступна новина: Тернополянин Іван Стребков ...

КОМЕНТАРІ