Іран почав подавати газ у центрифуги на ядерному об’єкті в Фордо – ЗМІ

Іран почав подавати газ у центрифуги на ядерному об’єкті в Фордо – ЗМІ

07.11.19 12:15 0 557
Іран 6 листопада почав подавати газ у центрифуги на своєму ядерному об'єкті в Фордо в центральній частині країни, повідомляють місцеві ЗМІ.

За повідомленням державного телебачення, це відбулося за присутності інспекторів із Міжнародного агентства з атомної енергії.

Водночас президент Ірану Хасан Роугані заявив, що «завдяки політиці США і їхніх союзників Фордо скоро повернеться до повноцінної роботи».

Речник МАГАТЕ повідомив, що інспектори ядерного агентства ООН перебувають «на місцях в Ірані, і вони повідомлятимуть про будь-яку відповідну діяльність у штаб-квартиру МАГАТЕ у Відні».

Роугані напередодні оголосив, що газ почнуть вводити у 1044 центрифуги на підземному об'єкті, де збагачення урану забороняє ядерна угода 2015 року.

Сполучені Штати Америки заявили, що розширення діяльності Ірану зі збагачення урану є «великим кроком у неправильному напрямку» і звинуватили Тегеран у «ядерному шантажі».

Угода 2015 року обмежила ядерну програму Ірану. Серед підписантів Спільного всеосяжного плану дій – США, Росія, Китай, Франція, Велика Британія та Німеччина.

У 2018 році президент США Дональд Трамп вивів Вашингтон із угоди, звинувативши Іран в її порушеннях. Відтоді він наклав на Тегеран уже кілька пакетів санкцій США і погрожує новими обмеженнями.

У відповідь Іран вимагає від інших учасників угоди захистити Тегеран від американських санкцій і, заявляючи про їхню бездіяльність, почав демонстративно порушувати деякі пункти угоди. Натомість країни-учасниці попередили Іран, що він має повернутися до виконання своїх зобов'язань.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Преимущества найма ...
Наступна новина: Міський голова Тернополя ...

КОМЕНТАРІ