Дитяча стоматологія: як у дорослих або по-особливому?

Дитяча стоматологія: як у дорослих або по-особливому?

07.11.19 16:04 0 5601

Багато людей думають що в будь-якій стоматології можуть однаково добре полікувати зуби як дітям, так і дорослим. З цим важко посперечатись, але ось як вони це зроблять це вже друге питання. Далі, ми поговоримо про особливості дитячої стоматології, а саме: якою вона має бути, чи можуть бути застосовані дорослі підходи для дітей, а також якими якостями повинен володіти дитячий стоматолог? Ну а розповість нам про це співробітник сучасної стоматології "Смайлик": https://kievsmile.com.ua, в якій безпосередньо і діти, і дорослі можуть полікувати зуби в Києві.

Чим дитячий стоматолог відрізняється від дорослого?

Перш за все, потрібно усвідомити, що дитяча та дорослі стоматології відрізняються хоча б тим, що хвороби та методи їх лікування в цих двох випадках абсолютно різні. Дитячий вік має багато особливостей як у прояві так і перебігу патологічних процесів щелепно-лицевої ділянки, і в методах лікування. Від стоматолога вимагається:

  • знання вікової анатомії та фізіології дитини;
  • вміння розбиратися в питаннях проявів патологій у різному віці;
  • вміння вибирати методи профілактики стоматологічних захворювань у дітей і визначати терміни їх консервативного або хірургічного лікування; крім того, професійно підготовлений дитячий стоматолог враховує особливості психології свого маленького пацієнта, пам'ятаючи про те, що страх перед стоматологом, який виник в дитинстві, майже не піддається корекції.

Особливості дитячої стоматології

Всупереч поширеній думці, дитяча стоматологія складніша, ніж доросла, і захворювання, як і методи їх лікування зовсім інші:

  1. У дитячій стоматології відсутні специфічні дорослі інфекції.
  2. Всі маніпуляції повинні здійснюватися під анестезією. Нічого без анестезії робити не можна — навіть лікувати банальний карієс. Здорова психіка дитини — одна з основних задач дитячої стоматології.
  3. Анестезія повинна робитися так, щоб дитина не бачила її й не відчувала — спритність рук і ніякого шахрайства. Хороші лікарі вміють це робити.
  4. У дитячому віці патологічні процеси розвиваються набагато швидше. Наприклад, молочні зуби набагато легше і швидше вражаються карієсом, ніж постійні. Карієс у дитини може буквально за кілька місяців розростися від простої темної плямочки до повного руйнування зуба.
  5. Вимоги до пломбування молочних зубів навіть вищі, ніж до пломбування постійних зубів, тому що їх будова принципово відрізняється.
  6. При лікуванні тимчасових (молочних) зубів необхідно враховувати розташування зачатків постійних зубів, чого немає в дорослій стоматології.
  7. Не всі стоматологи володіють методами та мають навички роботи з молочними зубами та дітьми в цілому, тому в медицині є окрема спеціальність - «дитячий стоматолог».
  8. Для дітей є спеціальні анестетики, пломбувальні матеріали. Це дуже важливо знати, бо багато речей з дорослої стоматології дітям не підходять.
  9. Дорослі підходи, засновані на поясненні пацієнтові необхідності тієї чи іншої стоматологічної операції, погано працюють з дітьми.
  10. Дитині складно зрозуміти, чому потрібно лікувати карієс і чому робити це потрібно саме зараз. Однак ігрова форма лікування, ласкаве умовляння та заспокоювання малюка мають сильну дію — діти набагато спокійніше піддаються лікуванню, коли переконані, що їм не зроблять боляче.

Висновки

Якщо дорослий стоматолог може бути хоч "замкнутим букою", прекрасно знаючим свою справу, то для дитячого стоматолога одного лише знання стоматології недостатньо. Він повинен бути чуйною, доброю людиною, хорошим психологом, прислухатися до страхів дітей і намагатися їм запобігти. Поважаючий себе дитячий стоматолог не допустить, щоб маленькі пацієнти чекали своєї черги під дверима кабінету, стукаючи зубами та тремтячи колінами. Він захопить дитину, допоможе їй забутися в процесі лікування. Як результат, і зуби стануть здоровими, і дитяча психіка не постраждає.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Тисячі вчених з усього ...
Наступна новина: Lufthansa скасовує 1300 ...

КОМЕНТАРІ