Кращі кімнатні хижі рослини

Кращі кімнатні хижі рослини

12.11.19 18:41 0 6799

Серед кімнатних культур, характер яких то доброзичливий, то агресивний, є справжні хижаки. І мова зовсім не про міфічні «тягнучі енергію» та «нагнітаючі темну ауру» культури. Кімнатні хижаки — унікальні представники флори, які харчуються комахами та оснащені від природи спеціальними механізмами для їх залучення та захоплення. Попри свою агресію щодо мошки, мух і комарів, ці культури-хижаки не тільки корисні, але й дуже декоративні. Любителі екзотики складають з м'ясоїдних рослин цілі колекції, а вибір не такий вже й малий. До речі, в Україні придбати хижі рослини ви можете в інтернет-магазині https://artplants.com.ua/product-category/plants-carnivorous/.

Особливості вирощування хижаків в кімнатах

Природа ніколи не перестане дивувати нас різноманітністю своїх форм і видів. Так, по всій земній кулі близько 300 видів рослин по праву зараховують до особливої категорії — м'ясоїдних, комахоїдних, або хижих культур. У кімнатній та оранжерейній формі з різним успіхом з них вирощують всього 6 видів, але й цього представництва досить, щоб шанувальники незвичайних рослин відкрили для себе цих дивовижних кімнатних хижаків.

Такі м'ясоїдні рослини сьогодні в моді, і їх все частіше пропонують як дивовижний варіант подарунку любителям квітів або іншим, скажімо так, неординарним особистостям. Але оскільки саме в кімнатах для комахоїдних рослин немає необхідного їм середовища, вирощування хижаків — завдання не зовсім просте.

Особливий статус і репутація рослин-хижаків багато в чому та сьогодні визначається легендами й міфами, які оточують цих дивних мешканців не тільки тропічних джунглів: свої рослини-хижаки є на кожному континенті. Здатність харчуватися комахами — властивість рідкісна та все ще сприймається як дивовижна. В процесі еволюції комахоїдні рослини виробили неординарні механізми для приманювання, захоплення й поїдання комах.

У одних хижих рослин листя нагадують двостулкові черепашки та «закриваються» як капкан, в інших липке листя заманюють комах в смертельну пастку, а треті утворюють «глечики», «бульбашки» або «капюшони» - видозмінені листки зі шлунковим соком... Та й приманюють майбутніх «жертв» такі рослини не тільки запахом, але і яскравим забарвленням, і солодким нектаром. І в природному середовищі нестачі в їжі у них немає. А ось при перенесенні в кімнатну культуру приємний бонус у вигляді знищення докучливих мошок або комарів — лише одна сторона питання. Адже комах в будь-якій квартирі, тим більше з сучасним захистом, дуже мало. І хоча розгадувати механізм їх дій та нескінченно намагатися зрозуміти пристрій складного хижого процесу — завдання досить захопливе, кожен, хто наважується завести хижу рослину, повинен бути готовий забезпечити йому всі необхідні умови:

  • Для м'ясоїдних культур необхідно використовувати спеціальний субстрат з кислою реакцією (рН від 3,5 до 5,0 для більшості хижаків) на основі сфагнового торфу (або моху і торфу, кокосового волокна) й піску або перліту, зі зниженим вмістом органіки. Головне — низька поживність, до якої ці рослини й пристосувалися шляхом вироблення здатності харчуватися комахами. У звичайному багатому на поживні речовини субстраті рослини поступово гинуть, оскільки коренева система у них майже втратила здатність поглинання необхідних речовин із ґрунту.
  • Хижак не висаджують в ємності з глини або з інших натуральних матеріалів, а тільки в пластикові судини.
  • Ці рослини світлолюбні та вимагають досвітки взимку. Навіть найменше затінення викликає втрату декоративного фарбування листя.
  • Температуру повітря для них доведеться строго контролювати (від 10 до 22 градусів для рослин з помірного клімату і від 22 градусів для тропічних хижаків), не допускаючи надмірної спеки та холоду, уникаючи близькості кондиціонерів і опалювальних приладів.

Всі без винятку хижаки є культурами вологолюбними. Постійна вологість та субстрату, і повітря для них дуже важливе. Тому їх куди простіше вирощувати у квіткових вітринах і тераріумах, ніж встановлювати великі піддони з вологою галькою або спеціальні зволожувачі. Підтримання комфортного для них середовища — найбільш трудомісткий і складний обов'язок з усієї програми догляду. Але всі зусилля з лишком окупляться декоративністю. До того ж, воду доведеться постійно контролювати: поливати хижаків можна тільки відфільтрованою або дощовою водою. Та й позакореневе підживлення не спрощує догляду. У програму турботи про комахоїдних мешканців кімнат доведеться включити й ще один пункт — підгодівлю комахами (павуками, слимаками, мухами, ґедзями й ін.), або дрібно нарізаним сирим м'ясом.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Українці в 2019 отримують ...
Наступна новина: Електрокотел Protherm Скат: ...

КОМЕНТАРІ