Іран запроваджує обмеження на купівлю бензину

Іран запроваджує обмеження на купівлю бензину

17.11.19 11:11 0 775
Влада Ірану запровадила обмеження на купівлю бензину та суттєво підвищила ціни на пальне у зв'язку з впливом санкцій Сполучених Штатів на економіку країни.

Іранська Національна компанія розподілу нафтопродуктів 14 листопада повідомила, що встановлює для кожного приватного автомобіля ліміт у 60 літрів на місяць, а ціни зростуть з 9 центів за літр до близько 12,7 центів.

Для таксі та машин швидкої допомоги бензин також коштуватиме 12,7 центів за літр, однак ліміт на місяць сягає 500 літрів.

Після вичерпання місячної квоти ціна зростатиме до 26 центів за літр.

Попри зміни, Іран досі має одні з найнижчих цін на пальне у світі завдяки значним урядовим субсидіям.

Читайте також: МАГАТЕ виявило сліди урану на неоголошеному об'єкті в Ірані?

Країна має значні поклади палива, але ледве забезпечує потреби власного населення в пальному через брак нафтопереробних потужностей. Міжнародні санкції поглиблюють проблему, обмежуючи постачання запчастин для ремонту та оновлення нафтопереробної інфраструктури.

12 листопада президент Ірану Хасан Роугані заявив, що його країна протягом останніх місяців переживає «найважчі часи» за кілька десятків років.

Обмеження на купівлю палива вже були запроваджені в 2007 році тодішнім президентом Махмудом Ахмадінеджадом. Вони були призупинені в 2015 році, коли Іран уклав угоду з західними країнами про припинення санкцій в обмін на відмову від ядерної програми.

Читайте також: Трамп вказав на доступні Тегерану «дуже позитивний» і «дуже поганий» кроки?

Угода 2015 року обмежила ядерну програму Ірану. Серед підписантів Спільного всеосяжного плану дій – США, Росія, Китай, Франція, Велика Британія та Німеччина.

У 2018 році президент США Дональд Трамп вивів Вашингтон із угоди, звинувативши Іран в її порушеннях. Відтоді він наклав на Тегеран уже кілька пакетів санкцій США і погрожує новими обмеженнями.

У відповідь Іран вимагає від інших учасників угоди захистити Тегеран від американських санкцій і, заявляючи про їхню бездіяльність, почав демонстративно порушувати деякі пункти угоди. Натомість країни-учасниці попередили Іран, що він має повернутися до виконання своїх зобов'язань.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Генштаб почав службове ...

КОМЕНТАРІ