Вступ до польських ВНЗ: практичні поради абітурієнту

Вступ до польських ВНЗ: практичні поради абітурієнту

21.11.19 16:33 0 3992

Безумовно, вітчизняна освіта по своїй якості поступово наближається до європейського рівня. Тим не менш, лише деякі вітчизняні ВНЗ можуть запропонувати справді якісну підготовку спеціалістів європейського рівня. Саме тому все більш популярним серед українців стає вища та професійно-технічна освіта в Польщі. Найчастіше молодь їде вчитися саме в польські університети. Якщо ви теж маєте такий намір, вам варто звернутися на Проект Освіта без кордонів. Тут вам дадуть відповіді на основні питання щодо вступу та допоможуть успішно вступити у престижний університет.

Коли починається навчання в Польщі? З 1 жовтня, а не з 1 вересня, як в Україні. Незважаючи на це, потрібно якомога раніше подати пакет документів до обраного закладу освіти. Та перший крок – це, все-таки, обрання спеціальності та ВНЗ. З цього і почнемо.

Як обрати найкращий польський університет?

Чимало людей чули про такі заклади освіти, як Університет Марії Кюрі-Склодовської у Любліні, Варшавська політехніка, Uniwersytet Lódzki, Польсько-японська академія та інші заклади освіти. Проте як дізнатися, який з них – найбільш престижний? Чиї випускники найбільше цінуються серед роботодавців? Відповідь на це питання дійсно є. У Польщі спеціально було створено рейтинг університетів, який називається «Perspektywy». Формується він щороку, тому абітурієнти завжди можуть отримати найсвіжішу інформацію.

Цей рейтинг враховує такі основні показники діяльності вузів:

  • умови навчання студентів;
  • затребуваність випускників на ринку праці;
  • престиж;
  • міжнародні зв’язки (можливість поїхати на міжнародні обміни, стажування, а також участь у міжнародних проектах);
  • науковий потенціал;
  • інноваційність.

Фактично, цей рейтинг – це орієнтир для всіх абітурієнтів та роботодавців. Якщо абітурієнти шукають найпрестижніший університет для вступу, то роботодавці – найбільш талановитих, активних студентів зі знаннями по спеціальності.

Які документи потрібні для успішного зарахування?

Набір документів можна вважати стандартним, проте все одно варто уточнювати його перелік у обраному ВНЗ. Потрібно надати свідоцтво про закінчення школи, ліцею або технікуму, а також додаток до нього. Також потрібні ксерокопії паспортів, медична довідка та фотографії. Ще один важливий документ – це сертифікат рівня В2 про знання польської мови. Якщо ж ви оберете англомовну програму навчання, то сертифікат повинен засвідчувати ваш рівень знань англійської мови.

Де краще оселитися?

Варіантів є кілька:

  • гуртожиток при університеті;
  • приватний гуртожиток;
  • квартира.

Звичайно, найдешевший варіант – це оренда кімнати у гуртожитку при польському університеті. За місяць це буде коштувати біля 100 євро. У 1 кімнаті селиться декілька студентів. Є й варіанти, коли в гуртожитках є кімнати на одного – це коштує дорожче, біля 200 євро на місяць. Ціни залежать від ВНЗ.

Як відкрити студентську візу?

Потрібно якомога раніше подати всі документи. Серед них, починаючи з 2019 року, почали вимагати договір оренди житла або довідку про оплату гуртожитку на рік вперед. Також потрібно надати довідку про оплату навчання за рік та підтвердити свою фінансову спроможність. Термін розгляду анкет – до 60-ти днів, тому покваптесь та подавайте візову анкету якомога раніше.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ