Донецька Народна Республіка: що потрібно знати?

Донецька Народна Республіка: що потрібно знати?

24.11.19 22:04 0 4753

ДНР — це самопроголошена Народна Республіка (протодержава) в Донецькій області України, визнана тільки частково визнаною Південною Осетією та Луганській Народною Республікою (ЛНР). До речі, останні новини ДНР можна прочитати на сайті https://novorossiia.info/.

Донецька Народна Республіка отримує гуманітарну та військову підтримку від Росії. Україна воює з ДНР і ЛНР, вважаючи їх терористичним угрупуванням. До 20 травня 2015 року Донецька Народна Республіка разом з ЛНР були частинами невизнаної конфедерації Новоросія, а з лютого 2015 року позиціює себе в якості наступника історичної радянсько-донецької республіки Донецьк-Кривий Ріг. Поряд з Луганською Народною Республікою та Автономною Республікою Крим, Донецька Народна Республіка вважається Україною однією з трьох тимчасово окупованих територій в результаті російської військової інтервенції.

ДНР була номінально заснована сепаратистською організацією Донецької Республіки, яка була заборонена України в 2007 році. 7 квітня 2014 року група бойовиків-заколотників, які займали будівлю Донецької ОДА та будівлі мерії, оголосили про створення ДНР, а вже протягом наступного тижня окупація урядових будівель поширилася по всій Донецькій області.

11 травня 2014 року відбулися референдуми про статус в Донецьку і Луганську, де лідери сепаратистів стверджували, що переважна більшість учасників проголосувало на підтримку створення Народних Республік. 24 травня дві сепаратистські республіки підписали угоду, що підтверджує їх злиття в конфедерацію під назвою Новоросія. У період з квітня по липень 2014 року деякі частини Донецької області України були передані під контроль Донецької Народної Республіки; проте Збройні сили України отримали багато з цих районів в ході наступу уряду. Цей наступ призвів до того, що Донецька Народна Республіка контролювала тільки райони поблизу міста Донецька. В контрнаступ проросійських сил в серпні 2014 року Донецька народна республіка з допомогою російських військ і озброєнь знову відвоювала цю територію.

За оцінками ДНР і українського уряду, понад 50 % населення Донецької області, в підвладних ДНР регіонах проживають близько 1,87 млн. чол. Хоча повстанці не контролюють більшу частину Донецької області за площею, вони тримають великі міста, такі як Донецьк і Горлівка.

З лютого 2017 року Росія визнає документи, що засвідчують особу, дипломи, свідоцтва про народження та шлюб, а також реєстраційні номери транспортних засобів, видані ДНР; і сказала, що буде продовжувати робити це до тих пір, поки не буде досягнуто «політичне врегулювання ситуації» в районах, контрольованих сепаратистами, на основі угоди підписаної в Мінську-2.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Переваги підвісних ...

КОМЕНТАРІ