Мінеральні добрива: плюси та мінуси використання

Мінеральні добрива: плюси та мінуси використання

25.11.19 21:09 0 5002

Складно уявити, але ще століття тому мало хто знав про існування добрив для сільгосп культур, які можуть бути засновані не на посліді або ж деревній золі, наприклад, а на хімікатах. В ході тривалих і складних досліджень було встановлено, що для підвищення врожайності рослин слід «допомагати» їм, даючи потрібні та важливі для життєзабезпечення макро- і мікроелементи. Так і з'явилися мінеральні добрива — хімічні суміші, створені штучно в заводських умовах, які у своєму складі мають хімічні елементи.

Азот, магній, фосфор, калій, сірка, кальцій, залізо, цинк, бор — перерахування елементів з таблиці Менделєєва можна продовжувати нескінченно. Все це необхідні культурам хімікати, які потрібні в різних кількостях і пропорціях, але значення яких практично однаково величезне. Далі, ми детально розглянемо основні переваги та недоліки мінеральних добрив. Ну а розповість нам про це співробітник компанії "Макош": https://makosh-group.com.ua/production/vsi-tovari/mindobriva/, яка безпосередньо їх виробляє.

Переваги мінеральних добрив:

  • Висока ефективність. Не можна заперечувати той факт, що з початком масового виробництва та використання мінеральних добрив врожайність пшениці, соняшнику, ріпаку, кукурудзи, цукрових буряків, картоплі та багатьох інших культур значно підвищилася.
  • Економічна вигода. Будь-яке підприємство, яке використовує у своїй діяльності такий вид добрив, розраховує, в першу чергу, отримати прибуток від важкої та копіткої роботи. Відповідно, якщо мінеральні добрива позитивно впливають на врожайність, то в результаті урожай можна вигідно реалізувати.
  • Завдяки хімічним сумішам у рослин підвищується стійкість до різного роду негативних факторів: бур'янам, грибкових і вірусних хвороб, кліщів і шкідників.
  • Мінеральні добрива використовувати легко. Вони невибагливі в зберіганні.
  • Висока універсальність, тобто, один і той же вид добрив можна використовувати під різні культури.

Недоліки мінеральних добрив

  • Головний «козир в рукаві» тих, хто негативно ставиться до мінеральних добрив, — це нітрати. Вони мають здатність накопичуватися в сільгосп продукції, надалі потрапляючи на стіл до споживача. Так, ми їмо капусту, помідори, огірки, дині та кавуни з нітратами, а це — прямий шлях до істотного погіршення стану здоров'я. Тобто, звичайно, мінеральні добрива можуть нести небезпеку для людини та для навколишнього середовища, якщо вони накопичуються в ґрунті.

З іншого боку, якщо підприємство використовує добрива згідно з нормами, дозувань та інструкції, то ніяких катастрофічних наслідків бути не повинно. Тим більше, що сучасні мінеральні добрива — це вже новий рівень агрохімії, більш безпечної та якісної.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Почему стоит нанять ...

КОМЕНТАРІ