Призначення і пристрій КПП на КАМАЗ

Призначення і пристрій КПП на КАМАЗ

27.11.19 11:10 0 5709

Коробка перемикання передач — це необхідний для автомобіля агрегат, за допомогою якого здійснюється зміна крутного моменту двигуна і передачі його на провідні мости. КПП на КАМАЗі дозволяє в досить широких межах регулювати швидкісні й тягові характеристики автомобіля, а також використовувати двигун з найбільшою ефективністю. Пристрій коробок, які використовуються на автомобілях КАМАЗ, не надто відрізняється від аналогічних агрегатів інших вантажних автомобілів, хоча й мають свої конструктивні особливості.

Будову найбільш розповсюджених КПП на КАМАЗ (моделі 14 і 15) зводиться до наступного: В загальні картери встановлені ведучий, ведений і проміжний вали з шестернями та синхронізаторами. Шестерні задньої передачі виконані у вигляді окремого блоку. Також у вигляді окремого блоку, встановленого у верхній частині коробки, виконаний механізм перемикання швидкостей передач.

КПП, які використовуються на автомобілях КАМАЗ, відрізняються простою конструкцією, високою надійністю та ефективністю. При грамотному догляді та нормальної експлуатації вони можуть прослужити багато років, не доставляючи ніяких проблем. До речі, придбати їх за доступною ціною можна в інтернет-магазині https://kam-teh.com.ua/kamaz-korobka-peredach.

КПП на КАМАЗ: типи та характеристики

В даний час автомобілі КАМАЗ комплектуються декількома моделями КПП вітчизняного та іноземного виробництва:

  • 14;
  • 15;
  • 161;
  • ZF (Німеччина).

Модель 14

Модифікації 141, 142, 144 представляють пятиступінчату механічну коробку передач з триходовим механізмом перемикання. Перемикання передач здійснюється дистанційно за допомогою хитного важеля. Вона знаходить застосування в самоскидах та інших автомобілях КАМАЗ.

Модель 15

Модифікації 152, 154. Десятиступінчата механічна коробка передач, яка об'єднує в собі пятиступінчату КПП і передній двоступеневий дільник, завдяки якому кількість швидкостей в коробці передач збільшується до 12:10 вперед і 2 назад. Перемикання швидкостей дистанційне, за допомогою хитного важеля, перемикання швидкостей подільника — пневмомеханічне, здійснюється за допомогою перемикача на важелі. Такі КПП набули широкого поширення на автомобілях-тягачах, що працюють у складі автопоїздів.

Модель 161

Це восьмиступінчаста механічна коробка передач, яка об'єднує в собі чотириступінчасту КПП і розташований позаду планетарний двоступінчастий демультіплікатор.

Моделі ZF

Дана КПП випускається спільним російсько-німецьким підприємством ZF-KAMA. Модельний ряд містить кілька типів КПП, серед яких можна виділити механічну шести-, дев'яти- та шістнадцятиступеневу коробки.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: «Епіцентр» очікує ріст ...
Наступна новина: У Польщі затримали 3 ...

КОМЕНТАРІ