Держдума Росії підтримала законопроєкт про можливість арешту «іноземних агентів»

Держдума Росії підтримала законопроєкт про можливість арешту «іноземних агентів»

05.12.19 08:31 0 855
Нижня палата російського парламенту схвалила в другому читанні законопроєкт про покарання для тих, хто визнаний ЗМІ – «іноземними агентами». Напередодні президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє визнавати громадян «іноземними агентами».

Підтриманий Держдумою законопроєкт передбачає, що ЗМІ – «іноземні агенти» і прирівняні до них особи будуть штрафуватися за порушення законодавства про агентів на суми від 10 тисяч до п'яти мільйонів рублів (приблизно від 150 доларів до 78 тисяч доларів). Громадян також можна буде арештовувати на строк до 15 діб.

Для набуття чинності документ має у третьому читанні схвалити Держдума, підтримати Рада федерації і підписати президент.

Чинне законодавство Росії зобов'язує громадян засновувати юридичну особу в Росії, якщо держава вважатиме їх «іноземними агентами». Тому до них можуть застосовуватися санкції як для фізичних, так і для юридичних осіб.

Закон про ЗМІ – «іноземних агентів» різко розкритикували правозахисники, міжнародні організації і правозахисники.

Представник Європейської служби зовнішніх зв'язків Майя Коціянчич заявила, що закон «стигматизує засоби масової інформації і неурядові організації, обмежуючи таким чином здійснення основних свобод».

Офіційний представник Держдепартаменту США Морґан Октаґус заявила, що закон може бути використаний «для придушення незалежних голосів».

Президент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що закон є прямою атакою на роботу і безпеку незалежних журналістів, а також на право російських громадян отримувати інформацію з будь-яких джерел за їхнім бажанням.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Біля Верховної Ради ...

КОМЕНТАРІ