Квітковий паразит вовчок раси

Квітковий паразит вовчок раси

05.12.19 21:04 0 4028

Orobanche cumana (вовчок раси, соняшниковий вовчок-трансформер) - це рослина-паразит і суттєва загроза виробництву соняшника в країнах Чорного моря та по всій Європі.

Історія

Вперше вовчок раси було визначено як проблему згодом після того, як соняшник почав комерційно вирощуватись у Росії в середині 19 століття, вперше зареєстрована інфекція виявилася в центральному російському регіоні Воронежа в 1866 році. Orobanche cumana, мабуть, впливав на соняшник і раніше, але вченим знадобився певний час, щоб визначити це проблемою, оскільки рослина проводить більшу частину свого життя під землею, лише виходячи пізно з ґрунту для цвітіння та насіння.

Поширення

Поширення цієї рослини-паразита було наслідком розширення виробництва соняшнику з Росії, по всій Україні, Молдові, Румунії, Болгарії, Угорщині, і воно зараз присутнє у всіх країнах, де навколо Чорного моря та Південної Європи вирощується соняшник. Зараз вона також впливає на сільськогосподарські культури, включаючи Іспанію, де вперше повідомлялося про вовчок раси в 1958 році, а у 2009 році у Франції з'явився інший вид цього паразита (Orobanche ramosa), який в 1992 році з'явився в Південній Австралії та став предметом викорінення.

Усі свідчення говорять про те, що поширення Orobanche триває в регіонах вирощування соняшника, що сприяє його дуже успішній здатності до поширення насіння та швидкій еволюції більш агресивних біотипів. Вважається, що види вовчка раси заражають 16 мільйонів гектарів посівів по всьому світу і зачіпають близько 50 % посівів соняшнику у світі, тоді як в деяких районах ця рослина-паразит стала такою проблемою, що виробники взагалі відмовилися від виробництва сприйнятливих культур.

Економічне значення соняшникового вовчка-трансформера

Зараз Orobanche cumana вважається найважливішим біотичним обмеженням врожаю соняшнику прямо в Південній Європі та на Чорному морі. Рослини соняшнику, заражені цією рослиною-паразитом, відзначаються меншими головами, а втрати врожаю становлять від 20 до 100 %.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Переваги застосування ...
Наступна новина: Рыбная мука в рационе ...

КОМЕНТАРІ