Які камінні топки краще або 5 ознак хорошого каміна

Які камінні топки краще або 5 ознак хорошого каміна

07.12.19 13:39 0 10603

Ви давно мріяли про камін, перевернули інтернет в пошуках картинок, багато чули, читали та навіть насолоджувалися каміном у друзів. І ось він побудований та все красиво і начебто добре, але все не так: камін погано працює, його потрібно щотижня чистити, чутно неприємний запах, він регулюється погано і відчуття від каміна зовсім інше, не те що ви очікували. Щоб результат збігався з очікуванням або його перевершував, далі ми розглянемо 5 досить простих правил, якими володіють хороші камінні топки.

Якість топки, а саме матеріалів і збірки

Прогуляйтеся по камінному салону. Дивіться не в цілому на топку, а на її окремі елементи. Саме в дрібницях проявляється якість, відповідальність і позиція виробника щодо своїх клієнтів. Тут дуже показовою може бути топка з чавуну. Якщо Ви бачите на корпусі топки пори в матеріалі, місця шліфування, напливи герметика, то сміливо проходьте повз. Якість чавуну у такій топці досить низька, а форми в які її відливають вже зносилися. Кращі часи цього виробника вже позаду.

Двері топки: на що слід звернути увагу?

Двері топки відчувають великі навантаження і від того як вони зроблені залежить довговічність роботи каміну. Відкрийте двері каміна, покачайте їх. У дійсно хорошої топки двері сидять «як влиті». Немає ні люфтів, ні провисання. Хороші двері на 100 % герметичні, а значить в місцях примикання скла до рами обов'язково повинен знаходитися ущільнювальний шнур.

Приділіть увагу процесу закривання дверей, і немає значення відкриваються вони в бік чи вгору. Тут все як в хорошій машині або, якщо завгодно, холодильнику, все повинно бути чітко та м'яко, без будь-яких неоднозначностей. Багато виробників камінних топок оснащують двері механізмом доведення, це великий плюс, особливо починаєш це цінувати взимку, коли камін топиться один раз в день.

Як ми вже зазначали, якість розкривається в дрібницях і однією з таких дрібниць є ручки регулювання подачі повітря та відкривання дверей. Ручки в хорошій топці зроблені ідеально, нічого не бовтається, немає люфтів. В особливо просунутих моделях ручки можуть бути виконані з матеріалів, які не нагріваються, наприклад, дерева.

Топка з шибером або без нього?

Топка з шибером — це хороша новина, якщо ви будуєте будинок на продаж або плануєте користуватися каміном один раз на рік. Наявність шибера — це непряма ознака того, що виробник не готовий гарантувати герметичність топки на протязі всього терміну експлуатації. Плюс до цього ви отримуєте камін, яким дуже складно управляти. Малюнок вогню та інтенсивність горіння каміну слабо залежить від положення шибера, а значить домогтися неспішного горіння буде дуже і дуже складно.

Ніякого зольника

Наявність зольника в топці — це свого роду пережиток технології. Технологія горіння дров в топці, в якій немає зольника, більш ефективна та сучасна. Зола, яка раніше потрапляла в зольник, тепер залишається в топці та не створює проблем в ході експлуатації каміна. Використовуючи золовсмоктувач прибрати камін — це справа кількох хвилин.

Подача повітря зверху і знизу

Класично повітря в камін подається через зольник, все як у звичайній печі для опалення, яку ви напевно бачили в сільській хаті й це дуже погана новина. При такій подачі повітря дрова в каміні горять швидко, а скло швидко забруднюється. Щоб не було написано на топці з зольником, чистити скло в ній доведеться раз в день, в кращому випадку - раз на тиждень.

Топки іншого рівня виготовлення і збірки, обладнані системою подачі повітря зверху і знизу, через спеціальні технологічні отвори та зазори. Це забезпечує:

  • Повітряну завісу, яка ефективно бореться з закопченим склом.
  • Охолоджує скло, збільшуючи термін його експлуатації.
  • Заощаджує дрова, оптимізуючи процес горіння.

Футерівка обов'язкова

Футерівка — це додаткові стінки з вогнетривких матеріалів, що оберігають корпус топки від надмірних теплових навантажень і зберігають цілісність її конструкції. Футерівка може бути з шамоту, кераміки, жаростійкого бетону, чавуну, а також вермикуліту. Окрім того, футерівка забезпечує підтримання високої температури горіння в камері згоряння, що позитивно відбивається на ефективності горіння дров, викидих в атмосферу та кількості тепла.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Мобильные краны и их ...
Наступна новина: Як вибрати службу таксі в ...

КОМЕНТАРІ