Через пожежу в одеському коледжі втрачена бібліотека та цінні колекції – НАН України

Через пожежу в одеському коледжі втрачена бібліотека та цінні колекції – НАН України

13.12.19 12:09 0 2278
Одеський Інститут морської біології НАН України, який розміщувався в згорілій будівлі, втратив унікальні колекції і дослідницькі матеріали, які збирали останні 65 років. Про це, як передає кореспондент Радіо Свобода, розповіли члени комісії НАН України, що була створена 5 грудня для з'ясування обставин і наслідків пожежі, аналізу збитків і розробки плану відновлення діяльності інституту.

Майже всі працівники інституту врятувались – в приміщенні була сигналізація, працівники вийшли організовано та вивели відвідувачів. Але директор інституту Борис Александров і його помічниця Галина Іванович загинули.

За словами голови комісії, заступника головного вченого секретаря НАН України Володимира Ємельянова, комісія має виступити в Національній академії наук із доповіддю до 25 грудня.

«Загальна оцінка втрат, якщо її виражати в фінансових термінах, це близько 2 мільйонів гривень загалом. Це приміщення інституту і обладнання, зокрема комп'ютери. Втрачені унікальні рукописи і бібліотека професора Ювеналія Зайцева із автографами вчених, втрачені звіти і дослідницькі матеріли, які збирали 65 років», – наголосив Ємельянов.

Сам Зайцев був директором інституту з 1972 по 1989 рік, зараз працює там головним науковим співробітником.

Наразі інститут морської біології працює в приміщеннях фізико-хімічного інституту НАН України, а також в приміщені Південного наукового центру. Як уточнила тимчасова виконувачка обов'язків директора Інституту морської біології Галина Мінічева, адміністрація запрацювала вже через кілька днів після пожежі.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ