Основні види медичного обладнання

Основні види медичного обладнання

13.12.19 18:39 0 10433

Діяльність медичних установ неможлива без відповідного оснащення спеціальною апаратурою. Види медичного обладнання класифікуються залежно від сфери застосування та за призначенням. Одні з них застосовуються для діагностичних процедур, а інші — для терапевтичних. Перелік їх досить широкий (детально переглянути його можна тут).

Класифікація медобладнання за призначенням

Медичне обладнання призначене для різних цілей і за цим критерієм підрозділяється наступним чином:

  1. Хірургічне. Коагулятори, лапароскопи, електроножі, операційні столи, ЕХВЧ й ін. До такого обладнання належать роботизовані системи — інноваційна розробка, яка дозволяє проводити хірургічне втручання з високою точністю в важкодоступних органах і з найдрібнішими надрізами. Також до цієї групи інструментів відносяться аспіратори різних типів. Вони призначені для відсмоктування рідини під час операцій.
  2. Лабораторне. Аналізатори (гематологічні, біохімічні), ІФА-обладнання, ph-метри, термостати, центрифуги, бокси й т. п.
  3. Терапевтичне. Інфузійні насоси, різні стимулятори, ультразвукові прилади, апарати мікрохвильової терапії й т. д.
  4. Діагностичне. Електрокардіографи, ендоскопи, ергометри, електроенцефалографи.
  5. Фізіотерапевтичне. Інгалятори, апарати УВЧ і магнітотерапії, ультразвук, масажери, ультрафіолет й ін.

Класифікація по сфері застосування:

  • Окремим видом медичного обладнання вважаються медичні монітори. За допомогою них лікарі мають можливість відстежувати зміни, що відбуваються в організмі хворого. Крім того, вони дозволяють фіксувати ключові показники здоров'я, такі як склад крові, артеріальний тиск і деякі інші функції.
  • В окрему групу об'єднуються інструменти, що застосовуються в реанімаційних цілях для підтримки життєздатності пацієнта. До цієї категорії обладнання належать: апарати ШВЛ, АІК, для діалізу, серцево-легеневої системи.
  • Для підвищення функціональності лікувально-профілактичного закладу незалежно від типу організації потрібно обслуговує обладнання, куди входять стерилізатори, реєстраційні системи та інше.
  • Особливе значення має обладнання для стерилізації та дезінфекції. До нього відносяться: сушильно-стерилізаційні шафи, дезінфекційні кип'ятильники, стерилізатори, ультрафіолетові опромінювачі, знезаражували й ін.
  • Лікувально-діагностичне обладнання в залежності від спеціалізації медичної діяльності підрозділяється на такі види: для акушерства та гінекології, стоматології, неврології, офтальмологи й ін.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Виявлений на Сулавесі ...
Наступна новина: Преимущества ...

КОМЕНТАРІ