Зернові культури: що потрібно знати?

Зернові культури: що потрібно знати?

15.12.19 01:46 0 16844

Під засів зернових культур відводиться велика частина сільськогосподарських площ, оскільки з них отримують зерно — головний продукт в раціоні людини. Він задовольняє продовольчі, кормові та технічні потреби населення. Однак бувають періоди, коли трапляються неврожаї тієї чи іншої культури, тому раціональніше засівати відразу кілька різних видів. Далі, ми безпосередньо їх розглянемо. Ну а розповість нам про це співробітник компанії ООО "Агропост": https://napasov.net/, яка безпосередньо займається оптовими поставками зерна та круп.

Види зернових культур

Зернові культури діляться на такі види:

Злакові (хлібні):

  • пшениця;
  • ячмінь;
  • ріпак;
  • жито;
  • овес;
  • просо;
  • кукурудза;
  • рис.

Бобові:

  1. горох;
  2. квасоля;
  3. соя.

Гречані:

  • гречка.

Аграрні комплекси та фермерські господарства займаються вирощуванням саме зернових культур, оскільки інші види культур, наприклад, овочеві, вимагають тепличних умов для вирощування, що не завжди економічно виправдано. Ну а далі ми розглянемо найпопулярніші зернові культури.

Озима пшениця

Відрізняється високою врожайністю, відмінним якостям зерна і стійкістю до холодів. Нині вона має великий попит нарівні з ярою. Є однорічною рослиною. Термін посіву — кінець літа / початок осені. Період появи паростків — листопад. Із зими до весни проходить період дозрівання. Пшениця даного типу готова до початку збирання набагато раніше, ніж яра.

Ячмінь

Залежно від сорту може бути одно-, дво- і багаторічним. На території України активно вирощують як ярий, так і озимий ячмінь, причому аграрії все частіше роблять вибір на користь останнього, оскільки його ранній збір дозволяє заповнити вивільнені іншою культурою площі, а значить в рази збільшити річний урожай. Успішні агрокомплекси з метою отримання максимального обсягу кінцевого продукту при мінімальних втратах оснащують виробничі площі агрегатами для післязбиральної обробки зерна. Недоліком ячменю є низька морозостійкість. Низькі температури здатні повністю знищити врожай. Однак при цьому він добре переносить спеку і посуху, тому їм переважно засівають поля південних степів.

Овес

Більш стійка культура, ніж вибагливі ячмінь або жито. Володіє унікальними властивостями, за рахунок чого його використовують в дитячому і дієтичному харчуванні. Перехресний і вузькорядного посів вівса збільшує норму висіву на 10-15 %. Підвищити врожайність можна і в ході подальшого догляду за посівами: необхідно своєчасно проводити заходи щодо боротьби з бур'янами та шкідниками. Обробляти рослини від шкідників слід при виявленні личинок хлібної жужелиці, хлібного жука-кузьки, злакових мух і хлібної п'явиці.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Оренда авто у Києві без ...
Наступна новина: СБУ проводить обшуки в ...

КОМЕНТАРІ