Автомобільний антифриз. Правила вибору і заміни.

Автомобільний антифриз. Правила вибору і заміни.

16.12.19 13:47 0 972

Працюючий автомобільний двигун виробляє велику кількість тепла. Перегрів мотора може негативно позначитись на роботі і значно скоротити строк його служби, тому для охолодження цього важливого вузла використовують спеціальну технічну рідину – антифриз.

Склад і основні функції охолоджуючої рідини

Охолоджуюча рідина виконує наступні завдання:

  • Охолоджує силовий агрегат, циркулюючи у блоці двигуна спеціальними отворами;
  • Допомагає мотору швидше прогрітися в холодну пору року;
  • Запобігає корозії, змащуючи елементи системи охолодження;
  • Перешкоджає утворенню вапняного нальоту (кавітації);
  • Створює комфортну температуру в салоні завдяки системі опалення і кондиціювання.

Антифриз складається з основи і декількох додаткових компонентів. Основою може бути етиленгліколь або пропіленгліколь, який використовується рідше через свою високу вартість. Ці речовини є спиртом, що має високу густину і схожий за своїм зовнішнім виглядом на олію. У чистому вигляді він замерзає при відносно невеликій температурі -12-13 С˚, але змішуючись з водою проявляє більш високу стійкість до замерзання. Тому усі антифризи обов’язково змішують з водою. В автомобільних магазинах можна придбати як уже розведений антифриз, так і концентрат, до якого необхідно додавати воду самостійно, згідно з таблицею на упаковці.

Додаткові речовини, що містяться у охолоджуючій рідині називаються присадками. Основні їх види це:

  • Інгібітори корозії, що запобігають утворенню іржі;
  • Антикавітаціонні присадки, що усувають наліт всередині системи;
  • Флуорисцентні присадки. Необхідні для маркування рідин різного типу і виявлення місця її можливого витоку;
  • Антипінні присадки, які запобігають утворенню повітряних пробок в патрубках і перегріву двигуна.

Колір охолоджуючої рідини. Яке він має значення?

Усі автомобілісти знають, що антифриз може бути синього, зеленого, червоного, жовтого і навіть фіолетового кольору. Для кожного автомобіля рекомендовано свій колір, а чи можна заливати рідину іншого кольору і що буде, якщо змішати різні антифризи?

Колір антифризу означає наявність у ньому тих чи інших присадок і його клас якості. Насправді, при виборі слід більше уваги звертати на ці параметри, ніж на колір, тому що різні виробники можуть додавати різні барвники в продукцію з однаковою якістю. Змішування продукції з різними параметрами може призвести до розбалансування пакету присадок і негативно вплинути на стан охолоджуючої системи, тому водіям краще уникати таких ризиків, і заливати в свій автомобіль рідину одного класу і торгової марки.

Як правильно міняти незамерзаючу рідину?

  1. Перше і головне правило – не купуйте дешеву рідину! Така «економія» може призвести до серйозних наслідків в роботі системи охолодження і двигуна, ремонт яких буде коштувати значно дорожче.
  2. Проводити заміну необхідно згідно вказаних виробником строків. Затягувати з цим не варто, тому що після закінчення строку експлуатації присадки припиняють захищати деталі і антифриз стає агресивним середовищем. Як і в першому випадку це може призвести до неприємних наслідків.
  3. При використанні концентрату ретельно дотримуйтесь вказаних на упаковці пропорцій. Неправильно розбавлений концентрат може також нашкодити автомобілю або замерзнути взимку, якщо ви додали забагато води.
  4. Проводити заміну краще на спеціалізованих станціях. Якщо ви робите це самостійно, необхідно уважно простежити, щоб рідина була повністю злита. Для кращої роботи системи бажано додатково промити її дистильованою водою або спеціальною промивкою, яку можна придбати в автокрамниці.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Трамп планує скоротити ...
Наступна новина: У Сенаті США планують ...

КОМЕНТАРІ