Білорусь отримала від Китаю кредит на понад півмільярда доларів

Білорусь отримала від Китаю кредит на понад півмільярда доларів

18.12.19 10:24 0 734
Китай виділить Білорусі терміновий кредит на суму 3,5 мільярда юанів (це понад 500 мільйонів доларів). Угода про це була досягнута 16 грудня в Шанхаї, повідомило міністерство фінансів Білорусі. Ці ресурси виділить Шанхайська філія Банку розвитку Китаю.

Як говориться в повідомленні, кредит не пов'язаний з реалізацією будь-якого проєкту і може бути спрямований на спільні цілі, в тому числі на погашення та обслуговування державного боргу. Угода в повідомленні міністерства фінансів названа «безпрецедентною» і свідчить про «новий рівень відносин» між Білоруссю і Китаєм. Кредит наданий на п'ять років, йдеться в указі президента Білорусії Олександра Лукашенка про залучення коштів.

Ще влітку Мінськ розпочав переговори з Китаєм. Це сталося після того, як виникли проблеми в діалозі з Росією щодо нового кредиту на 600 мільйонів доларів. У міністерстві фінансів Білорусі тоді заявили, що Мінську не потрібні «політичні кредити» від Росії.

Домовленість із Китаєм досягнута на тлі важких переговорів між Мінськом і Москвою про поглиблення інтеграції. Білоруська економіка постраждала від так званого «податкового маневру» в Росії, Москва залишається найбільшим кредитором Білорусі. Білоруський президент Олександр Лукашенко неодноразово заявляв, що не готовий поступитися суверенітетом країни заради економічних вигод.

Переговори Олександра Лукашенка і Володимира Путіна в Сочі 7 грудня завершилися без підписання будь-яких документів. Нова зустріч прихначена на 20 грудня в Санкт-Петербурзі. Білоруська опозиція побоюється, що Росія «викручує руки» Лукашенкові, змушуючи його погодитися на поглиблення інтеграції аж до повного підпорядкування Мінська Москві.

Білорусь упродовж останніх років активно розвиває співпрацю з Китаєм. Країни домовилися про безвізовий режим, Китай створює під Мінськом великий індустріальний парк, в якому, за оцінками, можуть бути створені 150 тисяч робочих місць.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі довідку про ...
Наступна новина: У Тернополі пройде фінал ...

КОМЕНТАРІ