«Ніяких секвестрів»: Маркарова розповіла про причини недовиконання бюджету

«Ніяких секвестрів»: Маркарова розповіла про причини недовиконання бюджету

21.12.19 11:00 0 1459
Бюджет України на 2019 рік дещо не виконується по доходах, проте про критичний дефіцит не йдеться, розповіла міністерка фінансів Оксана Маркарова під час години запитань до уряду у Верховній Раді 20 грудня.

«Щодо 11 місяців 2019 року – очевидно, є фактори, ми це всі бачимо і звітуємо постійно по закінченню кожного місяця, які вплинули, напевно, на невиконання по доходах. Однак це недовиконання, хочу одразу сказати, є повністю контрольованим, не вимагає ніяких секвестрів чи інших складних слів, якими останні декілька днів з телевізорів намагаються трішки додати паніки», – запевнила вона.

Голова Міністерства фінансів розповіла, що недовиконання бюджету пов'язано передусім із:

* пільгами на ввезення обладнання для альтернативної енергетики, яку ухвалили наприкінці 2018 року вже після ухвалення бюджету (за оцінкою Маркарової, пільга обійшлася в 9 мільярдів неотриманих надходжень)

* посилення гривні вище за курс, закладений у бюджеті (близько 29 гривень за долар), яке знизило митні надходження

* зниження цін на газ, яке є «позитивним трендом», але також знизило обсяг митних платежів

«Сумарно всі ці фактори вплинули на те, що по митних платежах було недовиконання. Є ще інша низка податків, за якими було недовиконання. Це рентна плата за видобуток вуглеводнів, за якою в результаті цьогоріч близько 11 мільярдів недоотримано, і акциз вироблених товарів. Ми всі знаємо, яка велика проблема в нас є з підакцизними товарами: сигарети, тютюнові вироби та алкоголь. Це ті податки, які було недоотримано», – підсумувала Маркарова.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Британія: палата громад ...
Наступна новина: Українського політика та ...

КОМЕНТАРІ