Переваги тротуарної плитки перед асфальтом

Переваги тротуарної плитки перед асфальтом

21.12.19 19:02 0 11803

Останнім часом багато хто став замислюватися про те, як би облагородити фасад будинку, магазину, дачі, а також люди стали захоплюватися ландшафтним дизайном. Адже погодьтеся, що набридлий асфальт — надто звична міська картина. На зміну йому сьогодні приходить тротуарна плитка. На старовинних вуличках Європи можна побачити красиву бруківку, якій багато років. І потрібно сказати, що мода на тротуарну плитку повертається. Далі, ми розглянемо основні плюси даного дорожнього покриття. Ну а розповість нам про це співробітник заводу "ФЭМ": zavodfem.com.ua, в якому безпосередньо можна придбати тротуарну плитку в Києві.

Тротуарна плитка або бруківка має цілий ряд переваг перед асфальтом:

  • Довговічність. Термін служби асфальту становить до 7 років, в той час як тротуарна плитка прослужить Вам до 30 років. А все тому, що тротуарна плитка більш стійка до температурних впливів — за умови, що технологія укладання та всі необхідні норми ретельно дотримані. А також тротуарна плитка відрізняється низькою стираністю.
  • Екологічність. Тротуарна плитка виробляється з натуральної сировини та не буде плавитися під час спеки та виділяти токсичні речовини. В той час, як асфальтобетон — це будівельний матеріал, що містить бітум. Основні компоненти нафтового бітуму — асфальтени, смоли та нафтові олії, шкідливі пари яких випаровуються особливо інтенсивно в процесі укладання суміші, а також протягом всього терміну експлуатації дорожнього покриття.
  • Ремонтопридатність. На відміну від асфальту, потрісканий або пошкоджений шматочок плитки можна оперативно замінити. Зауважте, досить замінити всього лише один елемент дорожнього покриття, в той час як асфальт, швидше за все, доведеться перекладати повністю, або ж проводити такий улюблений в нашій країні «ямковий ремонт», що, погодьтеся, не дуже зручно та естетично, а також займає куди більше часу, ніж заміна камінчика. У разі потреби ремонту підземних комунікацій, не знадобиться брутальний демонтаж. Ділянка доріжки просто акуратно розбирається, при цьому вдається зберегти цілісність кожної окремої плитки.
  • Естетичність. Завдяки багатій палітрі кольорів і фактур можна застосовувати будь-які архітектурні рішення. В останні роки досить модним віянням став ландшафтний дизайн. Господарі магазинів прагнуть облагородити територію перед торговою точкою, а дачники займаються власними ділянками. Звичайно, навряд чи хтось, намагаючись домогтися зовнішньої краси особистої ділянки, буде робити доріжки за допомогою асфальту. За допомогою каменів для мощення різних кольорів, позначають розмітку, напрямки руху, роблять зонування. Асфальтове покриття має стандартний сірий колір, що не здатне прикрасити простір.
  • Міцність. Здатність витримувати великі механічні навантаження (особливо тротуарна плитка виготовлена методом вібропресування). Камені для мощення при зміні температури не змінюють свої фізичні властивості, а саме, модуль пружності. Асфальтобетон при зміні температури змінює свої властивості за рахунок в'яжучих матеріалів. При позитивних температурах стає пластичним, модуль пружності зменшується та утворюється колійність, в'яжучі матеріали випаровуються, зчеплення між інертними матеріалами знижується, що призводить до мікротріщин в осінньо-весняний періоди. Тріщини збільшуються, що, знову ж таки, призводить до руйнування асфальту та появи ям. При мінусових температурах асфальт стає крихким при утриманні доріг (очищення від снігу), руйнується верхній, так званий, захисний шар.
  • Відсутність калюж. На тротуарній плитці не скупчується вода, оскільки вона йде в невеликі зазори між елементами мощення. Тротуарна плитка зменшує кількість опадів, які зливаються в каналізацію.
  • Легкість укладання. Для укладання плитки не потрібна дорожня техніка, що в кілька разів знижує вартість робіт.
  • Економічність. Якщо порівнювати з асфальтом, то ціна на тротуарну плитку звичайно трохи вища, але ви зможете заощадити на укладанні та обслуговуванні. Довговічність та невибагливість плитки окупають 30-40 % витрат з її укладання за весь період експлуатації, тоді як асфальт вимагає постійних витрат на поточний ремонт та латання дірок, які часто збираються в суми, еквівалентні первісній вартості самого покриття.

Висновки

Тротуарна плитка в останні роки стала невід'ємним атрибутом вулиць, як великих стратегічних мегаполісів, так і невеликих периферійних містечок далеко від столичного шуму. І справа тут зовсім не в вдалій маркетинговій політиці підприємств-виробників даного матеріалу, а в незаперечних переваги плитки в порівнянні з традиційним асфальтовим покриттям тротуарів і доріг.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ