За принципової позиції прокуратури Рівненщини суд касаційної інстанції повернув справу про вчинення дорожньо-транспортної пригоди на новий апеляційний розгляд

За принципової позиції прокуратури Рівненщини суд касаційної інстанції повернув справу про вчинення дорожньо-транспортної пригоди на новий апеляційний розгляд

05.01.20 08:00 0 1068
Верховним Судом у грудні 2019 року задоволено касаційну скаргу прокуратури області і повернуто на новий розгляд у суд апеляційної інстанції кримінальне провадження за фактом вчинення ДТП, що спричинило загибель однієї людини, а також завідомого залишення без допомоги особи, яка перебувала у небезпечному для життя стані.

Як встановлено під час досудового розслідування кримінального провадження, 33-річний житель с. Старе Село Рокитнівського району у липні 2015 року, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, керуючи легковим автомобілем, під час руху автошляхом Вежиця-Рокитне-Борове, перевищив допустиму швидкість та здійснив наїзд на попутний гужовий віз, внаслідок чого візник помер у лікарні. Водій з місця пригоди зник, залишивши потерпілого у небезпеці, однак був незабаром затриманий правоохоронцями.

Під час медичного огляду обвинуваченого, проведеного через нетривалий час після вчинення ДТП, лікарем установлено факт перебування його у стані алкогольного сп'яніння. Вказаний висновок підтверджується й токсилогічним дослідженням.

Вироком суду першої інстанції від 15.09.2017 обвинуваченого виправдано за ч. 2 ст. 286 КК України з підстав визнання недопустимими, на думку суду, окремих документальних доказів щодо вчинення ДТП. Разом з тим, засуджено за ч. 1 ст. 135 КК України до 2 років позбавлення волі із звільненням від призначеного покарання на підставі ст. 75 КК України.

Зазначений вирок оскаржено прокурором в апеляційному порядку, у зв'язку із неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність та невідповідністю призначеного покарання тяжкості вчинених злочинів та особі обвинуваченого внаслідок м'якості.

Вироком Рівненського апеляційного суду від 13.02.2019 апеляційну скаргу прокурора задоволено частково, вирок суду першої інстанції скасовано, обвинуваченого засуджено за ч. 2 ст. 286, ч. 1 ст. 135 КК України, із застосуванням ст. 70 КК України, до 4 років позбавлення волі.

Разом з тим, апеляційним судом визнано недопустимими і неналежними доказами медичні документи стосовно обвинуваченого, які підтверджували вчинення вказаних злочинів у стані алкогольного сп'яніння, що послуговало причиною виключення обтяжуючої покарання обставини та стало підставою для застосування судом Закону України «Про амністію у 2016 році» - звільнення обвинуваченого від призначеного покарання.

Прокуратура Рівненської області не погодилася з таким висновком апеляційного суду та застосуванням акту про амністію, оскарживши судове рішення в касаційному порядку.

Верховний Суд задовільнивши касаційну скаргу прокурора зазначив, що всупереч безпідставним та неприйнятним твердженням, наведеним у вироці апеляційного суду, перебування обвинуваченого у стані алкогольного сп'яніння поза розумним сумнівом підтверджується протоколом медичного огляду та іншими доказами, безпосередньо дослідженими судом першої інстанції (Сарненським районним судом).
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Директор ...
Наступна новина: Росія зупинила постачання ...

КОМЕНТАРІ