Як зробити українські суди незалежними?

Як зробити українські суди незалежними?

06.01.20 22:19 0 14544

У нас в країні суди ніколи не були незалежними. Вони завжди залежали від Кабміну, Адміністрації президента, силових структур. Як зробити їх незалежними? Для цього потрібна реформа судів, яку активно проводять останні роки:

  • По-перше, в суди треба негайно провести відбір висококваліфікованих суддів на весь наявний штат в кожному суді.
  • По-друге, незалежна ВККС повинна призначати на ці посади адвокатів, суддів з районних судів і так далі, яких ніхто у владі поки не знає, тоді ніякий Коля або Вася нікому не зможе зателефонувати та розповісти, як судді виносити рішення.

Теж саме стосується і ВАКС, який не повинен бути каральним органом а-ля інквізиції, а судом, який виносить справедливі рішення на підставі всебічного вивчення всіх обставин кожної конкретної антикорупційної справи. Якщо це вдасться зробити, то довіра населення до судів буде куди більшою нинішньої (на сьогодні, судам довіряють близько 1 % українців.

Важливо не допустити узурпації влади

У фахівців виникає занепокоєння, що у Вищій раді правосуддя сьогодні є багато людей, які так чи інакше пов'язані з президентом і його найближчим оточенням. Якщо ж почнуться політичні переслідування опонентів нинішньої влади через ВАКС, то довіра до судів, яка почне відроджуватися, дуже швидко повернеться до колишнього рівня - 1 %. Саме тому експерти пропонують в першу чергу змінити склад Вищої ради правосуддя шляхом залучення туди громадських діячів, кваліфікованих юристів і міжнародних експертів.

Важливо, щоб в Україні реально запрацював принцип «Закон один для всіх». А не як було: «Своїм — підтримка, іншим — закон». Як говорив Лі Куан Ю:

Мені не важливо, що злодій з моєї команди або не з моєї, він повинен сидіти в тюрмі.

Тоді й іноземні інвестори підуть до нас, оскільки будуть впевнені в захисті своїх інтересів у суді. Не можна допустити відродження політичних переслідувань, подвійних стандартів. А кожен безрезультатний день буде зменшувати та довіру до нової влади.

Дуже не хотілося б жити в постійних реформах. Основний фактор, що дозволяє ефективно розвиватися будь-якій країні в сучасних умовах глобального світу, — приплив іноземних інвестицій. А вони йдуть тільки в ту країну, якій довіряють. Тобто, в країну, де судова система виносить справедливі та законні рішення, правоохоронна система не тисне на бізнес, а охороняє його від організованої злочинності. Ось для цього і потрібні реформи, а не заради створення класу професійних реформаторів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Закупівля будівельних ...
Наступна новина: Санаторій «Сонячний» - ...

КОМЕНТАРІ