Українські правозахисники виступили проти екстрадиції до Казахстану опозиційної журналістки Жанари Ахметової

Українські правозахисники виступили проти екстрадиції до Казахстану опозиційної журналістки Жанари Ахметової

12.01.20 09:12 0 663
«Центр громадянських свобод» оприлюднив заяву на підтримку журналістки Жанари Ахметової з Казахстану, яка шукає в Україні політичного притулку. Наразі під текстом звернення підписались ще п'ять українських правозахисних організацій.

За їхніми даними, Міграційна служба України не визнає факту політичного переслідування Ахметової у Казахстані, який попри те, що справа щодо неї відкрита за підозрою у шахрайстві, називає її у документах «лідером забороненої організації»: у 2017 році жінці було відмовлено у статусі біженки в Україні, а коли вона через суд домоглася повторного розгляду свого звернення, в результаті їй знову відмовили у наданні притулку.

«14.01.2020 відбудеться засідання апеляційної інстанції, яка остаточно вирішить, чи отримає Жанара Ахметова шанс ще одного розгляду її заяви в Державній міграційній службі. Рішення суду вступить у силу негайно. Тому, якщо Ахметова не отримає можливості очікувати розгляду ДМС питання про надання статусу біженця щодо неї відразу ж відновиться процедура розгляду екстрадиційного запиту Казахстану. У будь-який момент після цього її можуть видати казахстанській владі», – йдеться у заяві правозахисників.

На переконання підписантів, у Казахстані Ахметовій загрожують тортури та ув'язнення.

На батьківщині на підтримку журналістки відбуваються мітинги. Так 8 січня активісти в найбільшому місті Казахстану Алмати закликали Україну не видавати їхній країні опозиційну блогерку Жанару Ахметову (Ахмет) з міркувань її безпеки.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ