Лікування грижі хребта та симптоми під час відновного періоду

Лікування грижі хребта та симптоми під час відновного періоду

12.01.20 23:31 0 9249

Це захворювання найчастіше локалізовано в попереково-крижовому відділі хребта. Лікування гриж відбувається індивідуально, а самолікування бажано застосувати під час відновного періоду поза стаціонарними умовами. Медична назва хвороби звучить як грижа міжхребцевого диска. Найбільш частою причиною її виникнення є тривале надмірне навантаження на міжхребцеві диски. А все тому, що з віком вони втрачають частину свого вмісту води та стають менш гнучкими.

Консервативне лікування:

  • Консервативне лікування грижі хребта проводиться для контролю симптомів. Специфічна терапія захворювання дозволяє уникнути хворобливих відчуттів і вимагає виконання спеціальних вправ під контролем фізіотерапевта.
  • Медикаментозна терапія містить прескриптивний та опіоїдні анальгетики, м'язові релаксанти та нестероїдні або стероїдні протизапальні препарати.
  • Амбулаторні методи знеболювання рекомендують використовувати знеболюючі суміші та накладання льоду на хворе місце. Постільний режим може привести до скутості суглобів і розслабленню м'язів, що ускладнює процес відновлення.
  • У гостру фазу, можливо, буде потрібно тимчасова госпіталізація, при якій використовуються ін'єкційні протизапальні препарати та ферментний препарат L-лізину есцинат для ін'єкцій або кортикостероїди.
  • Фуросемід призначається при протинабряковій терапії. Проводиться судинна терапія. Препарати прозерин і нейромедін використовуються для поліпшення нервової провідності. На додаток призначаються вітамінні комплекси, міорелаксанти, вегетолітики та інші.
  • Витягування в апаратах спеціального призначення забезпечує зменшення внутрішньо дискового тиску, після чого можна застосовувати підводне витягування. Рекомендується фізіолікування і масаж спини.

Захворювання грижі в шийному, грудному і поперековому відділах хребта лікується однаково. Оперативне лікування призначається, якщо консервативне лікування є неефективним.

Хірургічне лікування

Хірургічне втручання використовується вкрай рідко, коли симптоми не реагують на інші терапевтичні підходи та це унеможливлює самообслуговування пацієнта, або якщо фрагмент розірваного диска застряг в хребетному каналі:

  1. У більшості випадків хірург видаляє лише частину пульпи нерва, а в інших здійснює повне видалення залишків пульпозного ядра. Іноді вимагають видалення всього диска, а сусідні диски зміцнюються за допомогою металевої арматури або штучного трансплантата.
  2. При виникненні вторинної грижі міжхребцевого диска післяопераційний рубець не дуже приємно виглядає. Попри те, що це частина нормального процесу загоєння розрізу, рубець з'єднує корінь поперекового нерва з фіброзними спайками.
  3. Часто використовують лазерну вапоризацію, яка забезпечує зменшення внутрішньодискового тиску. Лазер діє через зонд, введений в пошкоджений диск, а спеціальний канал зонда відводить гази, що утворюються. Таким способом тиск в диску знижується.
  4. Механічна нуклеотомія застосовна при видаленні ядра міжхребцевого диска, яке руйнується за допомогою введеного зонда з бормашиною в диск.

Переваги таких операцій виражаються у відсутності крововтрати, малотравматичних і коротких термінах відновлення.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Что включает в себя ...
Наступна новина: В Ірані поновилися протести ...

КОМЕНТАРІ