Альвеоліт лунки зуба: причини

Альвеоліт лунки зуба: причини

20.01.20 08:48 0 10706

У нормі після видалення зуба в лунці формується згусток з клітин крові та фібрину — білка, з якого будується тромб. Він практично повністю покриває дно та стінки альвеоли. Згусток служить механічним бар'єром, біологічним захистом на шляху інфекції та додаткового травмування поверхні рани. В такому випадку загоєння проходить первинним натягом. Рана повільно заповнюється спочатку пухкою тканиною, потім більш щільною сполучною тканиною, а пізніше молодою кістковою.

Але бувають ситуації, коли хід загоєння порушується. Запалення лунки (альвеоліт) виникає, якщо:

  • Операція була підвищеної травматичності, що знизило захисні можливості власних тканин.
  • Кров'яний згусток, як основний захист, порушений або повністю відсутній («суха лунка»). Причиною цьому можуть бути: тривала кровотеча, раннє руйнування згустку, недотримання правил догляду (наприклад, посилене полоскання, вживання твердої або занадто гарячої їжі незабаром після операції).
  • Видалення зуба проводилося за екстреними показаннями у зв'язку з гострим інфекційним процесом: періодонтитом або пародонтит з ускладненнями.
  • У пацієнта спостерігаються: знижений імунітет, порушення згортання крові, похилий вік, відсутня правильна гігієна зубів.

Які симптоми говорять про альвеоліт лунки?

Основними ознаками альвеоліту є:

  1. Луночкова біль, яка триває або відновлюється на 3-5-й день після видалення зуба. При неускладненому післяопераційному періоді вона проходить за 1-2 дні. На початку хвороби вона ниюча, стає інтенсивнішою після прийому їжі. На більш пізній стадії біль постійна, її неможливо терпіти, знеболюючі препарати допомагають на короткий час. Вона може віддавати у вухо, в скроню на бокову хвору лунку.
  2. Поява гіркого присмаку і гнильного запаху з рота.
  3. Збільшення і болючість підщелепних лімфовузлів.

При огляді, коли альвеоліт тільки почався, стоматолог виявляє:

  • почервоніння ясен;
  • вміст у вигляді залишків пухкого згустку крові, частинок їжі, слини в рані;
  • що лунка «суха»;

В розпалі запалення стоматолог виявляє:

  1. набряклу червону слизову по краях лунки;
  2. болючість при торканні;
  3. на стінках сірий або жовтуватий наліт.

Профілактика альвеоліту

Якщо операція не екстрена, то спочатку стоматологи лікують карієс й інші запальні захворювання в порожнині рота, які можуть стати джерелом інфекції. Після операції ви отримаєте докладні рекомендації по догляду за лункою, щоб кров'яний згусток правильно сформувався та не зруйнувався завчасно. Для цього необхідно дотримуватися дієти (не вживати тверду і гарячу їжу), не використовувати інтенсивні полоскання і чистку в районі травмованої лунки.

По матеріалах: Healthy Dent.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: «Seo Solution» на ...
Наступна новина: Какие есть разновидности ...

КОМЕНТАРІ