Іран погрожує «переглянути співпрацю» з МАГАТЕ в разі «нечесних» дій Європи

Іран погрожує «переглянути співпрацю» з МАГАТЕ в разі «нечесних» дій Європи

21.01.20 12:55 0 471
Якщо європейські країни «нечесно» використає механізм врегулювання суперечок, передбачений ядерною угодою 2015 року, Іран «серйозно перегляне співпрацю» з Міжнародним агентством з атомної енергії, застеріг 19 січня спікер іранського парламенту Алі Ларіджані.

Про це Ларіджані – колишній головний представник Тегерану в ядерних переговорах – сказав в ефірі державного телебачення.

«Ми чітко зазначаємо, що якщо Європа з будь-якої причини використає статтю 37 ядерної угоди нечесно, Іран ухвалить серйозне рішення щодо співпраці з агенцією», – цитує Ларіджані агенція AFP.

Минулого тижня Німеччина, Велика Британія і Франція оголосили про запуск механізму врегулювання суперечок, прописаний у Спільному всеосяжному плані дій (відомому як ядерна угода 2015 року).

Читайте також: США ввели санкції проти іранського генерала через репресії проти протестувальників?

Представники європейських країн-підписантів заявили, що, хоча ця процедура може призвести до санкцій ООН проти Ірану, вони тим не менш не долучаються до кампанії Вашингтону з «максимального тиску» на Тегеран.

16 січня президент Ірану Хасан Роугані заявив, що Тегеран зараз збагачує більше урану, ніж до підписання в 2015 році ядерної угоди.

Угода, укладена 2015 року, передбачає полегшення санкцій проти Тегерана в обмін на обмеження ядерної діяльності Ірану. Документ підписали п'ять постійних членів Ради безпеки ООН, Німеччина та Європейський союз, але США вийшли від угоди у 2018 році й запровадили нові санкції, які можуть зашкодити фірмам, що ведуть бізнес з Іраном.

Європейські учасники угоди – Франція, Велика Британія та Німеччина – заявили про відданість домовленостям, але Тегеран неодноразово вимагав зробити більше, щоб зменшити вплив американських санкцій. Тегеран також відійшов від дотримання окремих пунктів угоди, активізувавши свою ядерну програму.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ