Що таке командоутворення і підвищення віддачі від неї?

Що таке командоутворення і підвищення віддачі від неї?

22.01.20 01:37 0 17421

Сьогодні існує безліч різних способів підвищити ефективність свого бізнесу. Одним з них є team building (командоутворення) - явище відносно нове, але вже багатьом знайоме. За останні роки воно настільки поширилося, що співробітники великих компаній знають про нього не з чуток.

Щоб не відставати від цьогорічних нововведень, нумо розгляньмо, що таке командоутворення, як воно виникло і чому користується такою величезною популярністю. А також дізнаємося, чи виправдовує воно себе з фінансової точки зору.

Тімбілдинг — що це таке і в яких випадках він необхідний?

Дослівно в перекладі з англійської team building перекладається як створення, побудова команди, командного духу. Іншими словами, це командоутворення. Спочатку цей напрям став популярним в Америці та Європі, а потім плавно перебрався в нашу країну.

В основі цього методу лежить переконання, що для успішного ведення бізнесу, крім професійних якостей, необхідний дружний, згуртований персонал. І це не просто теорія. На цю тему проводилися дослідження, які підтверджують залежність продуктивності компанії від загальної атмосфери в колективі.

Командоутворення — це ряд певних заходів, які спрямовані на створення більш гармонійних і дружних відносин між співробітниками. Шляхом спільного активного відпочинку, корпоративних ігор і тренінгів всі учасники починають відчувати себе єдиною командою. Організовують такі заходи спеціальні агентства і тімбілдинг-тренери. Але при бажанні їх можна провести й самостійно.

Втім, не можна сказати, що тімбілдинг — це нововведення. Стародавні полководці були дуже мудрими людьми, які розуміли, що без бойового духу перемоги не здобути. Тому навіть в стародавні часи між воїнами проводилися різні турніри та змагання, які позитивно впливали на моральний стан учасників.

Переваги та цілі тімбілдінга

Незалежно від того, яким видом діяльності займається компанія, головним її двигуном завжди буде злагоджена робота всіх співробітників. Тому найчастіше в таких послуг потребують ті організації, в яких відбулося злиття декількох відділів.

Цей метод також відмінно підходить для згуртування колективу, особливо якщо між ними є нерозуміння, для заохочення людей і збільшення ефективності праці.
Попри те що тімбілдинг — це дуже узагальнений термін, який включає в себе різні заходи, він переслідує одні й ті ж цілі:

  1. підвищення мотивації та ініціативності співробітників;
  2. вибудовування зв'язків між різними відділами;
  3. підвищення особистісного потенціалу персоналу;
  4. формування конкретних навичок ефективного командної взаємодії.

Але найголовнішою перевагою є те, що в процесі того чи іншого завдання співробітники вчаться приймати важливі рішення в складній і швидкоплинній обстановці.

Крім цього учасники відчувають приналежність до своєї групи, що в цілому добре впливає на працездатність кожного з них. Тому нині проводяться сотні подібних заходів з однією лише метою — згуртувати колектив. Звертаючись за допомогою до організаторів тімбілдінга, керівники тим самим роблять вигідні інвестиції у свій бізнес.

В результаті компанія отримує такі переваги, як:

  • поліпшення розуміння та довіри між працівниками;
  • підняття морального духу всієї команди;
  • формування комунікативних, лідерських навичок;
  • виявлення сильних і слабких сторін кожного члена команди.

Все це в цілому знижує психологічне навантаження в колективі та сприяє зменшенню плинності кадрів за рахунок підвищення мотивованості співробітників.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Чому варто записатися у ...
Наступна новина: Чому Converse такі дорогі?

КОМЕНТАРІ