Поради офтальмолога: як зберегти зір

Поради офтальмолога: як зберегти зір

24.01.20 01:59 0 17885

Із зором людина отримує до 90% інформації про навколишній світ, тому будь-яке порушення зору може значно знизити якість життя. На гостроту зору впливає ряд факторів, в тому числі дієта, інтенсивність зорової навантаження, шкідливі звички і спосіб життя в цілому.

Автор статті: Офтальмологія Lviv Medical Center - якісна діагностика та лікування проблем зору.

1. Комп'ютер і читання книг

У сучасному світі неможливо жити без комп'ютера, але працювати з ним, навіть з монітором найвищої якості, шкідливо для очей. Тривалий погляд на екран комп'ютера і читання знижує швидкість моргання, що призводить до більш швидкому висиханню нашої слізної плівки. Це сприяє відчуття сухості, поколювання або відчуття піщинки в оці, що може привести до погіршення зору. Ці симптоми найчастіше проходять після зволоження кімнати і використання штучних сльозоточивих крапель.

2. Куріння

Хоча негативний вплив цієї шкідливої ​​звички широко відомо, лише мало хто знає про вплив куріння на здоров'я очей. Токсичні речовини в тютюновому димі впливають на чутливі нервові тканини сітківки, викликаючи такі захворювання, як дистрофія сітківки і атрофія зорового нерва. Точно так же куріння негативно впливає на мікроциркуляцію і приплив крові до ока. З роками кровоносні судини стають менш еластичними, накопичуються холестеринові відкладення, а куріння додатково викликає спазми судин, що призводить до недостатнього харчування і хронічного дефіциту кисню в тканинах ока.

Крім того, дим також подразнює слизові оболонки очей і вік, в результаті чого очі курця сльозяться і виглядають роздратованими. Порушення колірного сприйняття також більш поширене серед курців і може вплинути на професійну діяльність людини.

3. Ультрафіолетові промені (УФ)

Відомо, що тривале перебування на сонці може сприяти розвитку онкологічних захворювань шкіри, але ультрафіолетові промені негативно впливають і на очі, збільшуючи тим самим ризик розвитку катаракти і захворювань сітківки.

4. Нехтування загальним здоров'ям

Здоров'я очей дуже тісно пов'язане із загальним здоров'ям пацієнта. Наприклад, нестабільне кров'яний тиск або високий рівень цукру є одними з найнебезпечніших ворогів зору. Ці захворювання значно збільшують ризик розвитку захворювань сітківки, які з часом можуть призвести до часткової або повної втрати зренія.Високое тиск може також викликати закупорку судин сітківки, що призводить до швидкої втрати зору.

Ось кілька порад, щоб зберегти зір довше:

  • Регулярне відвідування офтальмологічних центрів, оснащених сучасним діагностичним обладнанням, з метою проведення профілактичних заходів. Рекомендується - кожні три роки до 50 років і один раз на рік після 50 років. Люди часто вважають свій зір цілком очевидним, але вони починають піклуватися про нього тільки тоді, коли виникають перші серйозні проблеми. Багато захворювань, такі як глаукома, необхідно діагностувати якомога швидше, тому що захворювання викликає незворотні проблеми.
  • Завжди носіть сонцезахисні окуляри з захистом від ультрафіолету.
  • Регулярно вживайте продукти, які допомагають зміцнити кровоносні судини сітківки, такі як овочі, фрукти, зелень, натуральні соки, горіхи і морепродукти. Вони містять необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допоможуть довше зберігати хороший зір.
  • Регулярно робіть зорові вправи - вони дуже ефективні не тільки для запобігання проблем із зором, але і для того, щоб допомогти вам витримувати високі зорові навантаження. Робіть перерву кожні 10-15 хвилин і дивіться на віддалений об'єкт (годинник на стіні, шафа на іншому кінці кімнати або в вікно) протягом 5 секунд. Коли ми дивимося на віддалені об'єкти, по крайней мере, в 5 метрах від нас, м'язи наших очей розслабляються і напружуються черзі.
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ