На Тернопіллі мінрегіон ініціював перевірки та виявив завищення замовниками вартості проектів за бюджетні кошти

На Тернопіллі мінрегіон ініціював перевірки та виявив завищення замовниками вартості проектів за бюджетні кошти

25.01.20 08:58 0 571
Мінрегіон у 2017-2019 роках було визначено головним розпорядником субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості.

Проекти нового будівництва розроблялися регіонами відповідно до затверджених типових зразків проектів будівництва для закладів охорони здоров'я у сільській місцевості (наказ Мінрегіону від 16.05.2018 № 117).

Разом з тим, однакові по типології, площі та функціоналу проекти амбулаторій, що були запропоновані регіонами до затвердження Мінрегіону, мали різну кошторисну вартість.

З метою встановлення причини такої відмінності, Мінрегіоном було ініційовано здійснення відповідних перевірок.

На запит міністерства перевірки здійснювали ДП «Укрдержбудекспертиза», Державна аудиторська служба України.

ДП «Укрдержбудекспертиза» була проведена вибіркова перевірка 21 проекту у 19 областях України з будівництва амбулаторій у сільській місцевості, у тому числі вартісних показників проектів.

За результатами перевірки встановлено необ'єктивність надання експертних висновків окремими експертними організаціями при проведенні експертизи проектів нового будівництва, що спричинило завищення вартості будівництва на суму 35,6 млн грн.

Мінрегіон 21.01.2020 року направив до ДАБІ лист з вимогою перевірити діяльність відповідних експертних організацій, а саме: ТОВ «Вінстратегія-Будтехекспертиза», ТОВ «Агенція незалежного інспектування «Експерт», ТОВ «Експертиза МВК», ТОВ «ПРОЕКСП», ТОВ «Експертиза ЗО», ТОВ «Рембудконсалтінг», філії ДП «Укрдержекспертиза» у Волинській області, Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській, Рівненській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській областях.

За результатами перевірки, у разі виявлення ДАБІ порушень щодо дотримання вимог нормативно-правових та нормативно-технічних актів у сфері містобудівної діяльності експертними організаціями, робочою групою Міністерства розвитку громад та територій України буде розглянуто питання виключення таких організацій з переліку експертних організацій, що здійснюють експертизу проектів будівництва.

Також Державною аудиторською службою України було здійснено фінансовий аудит 147 проектів нового будівництва амбулаторій та виявлено завищення вартості будівельних робіт на суму 7,8 млн грн. За результатами відповідної перевірки замовниками усуваються зауваження.

Довідково:

Відповідно до статті 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», а також наказу Мінрегіону від 15.08.2017 № 204 ДАБІ здійснює перевірки діяльності відповідних експертних організацій щодо дотримання вимог нормативно-правових та нормативно-технічних актів у сфері містобудівної діяльності.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Почесне українське ...
Наступна новина: У «Савич-парку» тернополяни ...

КОМЕНТАРІ