Як не відбити тягу до літератури у підлітків?

Як не відбити тягу до літератури у підлітків?

31.01.20 21:08 0 4976

Коли всі казки вже перечитані по кілька разів, а дитина не перший рік ходить в школу, батьки, як правило, перестають стежити за тим, що читає їх дитина, і чи читає взагалі. Але через деякий час багато хто починає скаржитися на погані оцінки з літератури або на те, що дитина «постійно стирчить в комп'ютері», «нічим не цікавиться», «навіть книжку в руки не візьме». Але любов до читання можна розвинути навіть у складних підлітків. Головне — знати особливості кожного віку і розуміти, в якому напрямку рухатися.

Часто батьки пропонують своїм дітям читати улюблені класичні твори, які запам'яталися їм з самого дитинства. Але у сучасних підлітків ці книги викликають нудьгу. Інші батьки примушують дитину читати певну кількість сторінок в день перед тим, як дозволяють сісти за комп'ютер або подивитися телевізор. До такого обов'язкового читання досить швидко дитина починає відчувати одну лише огиду.

Дорослим здається, що сучасні книги для підлітків не приносять користі та є поверхневими, що їх зміст формує у дитини невірні цінності. Але це не так. Зараз виходить безліч цінних з точки зору літературного мистецтва книг для дітей і підлітків, які допомагають задуматися над вічними цінностями, при цьому захоплюють незвичайним сюжетом і глибиною характерів героїв. Не обов'язково починати знайомство зі світом сучасних книг з фантастики. Не менш цікавими можуть бути науково-популярні книги, наприклад, Ніл Деграссі Тайсон «Астрофізика з космічною швидкістю» або Ед Йонг «Як мікроби керують нами. Таємні володарі життя на Землі».

Що хочуть читати підлітки в 12-14 років?

Зазвичай саме в цьому віці у підлітків прокидається любов до самостійного читання. Від правильно обраної книги багато в чому залежить, чи буде цей «роман» довговічним. Починати можна з традиційних книг Астрід Ліндгрен «Роні — дочка розбійника», «Супер детектив Калле Блумквіст», «Ми на острові Сальткрока». Вони легко читаються і цікаві як хлопчикам, так і дівчаткам.

Якщо ж у вашої дитини є якісь складнощі в спілкуванні з однолітками, порадьте йому прочитати «Щоденник слабака» Джеффа Кінні. Книга оформлена авторськими ілюстраціями про захоплення і типові проблеми підлітка.

Взагалі, в 12-14 років у підлітків зазвичай вже є певне коло інтересів: наприклад, техніка або історія. Можна підібрати книгу відповідно до цих запитів і ненароком покласти її на чільне місце — метод працює практично для всіх дітей.

Що хочуть читати підлітки в 14-16 років?

Цей перехідний вік. Підлітки вже готові до «дорослої», серйозної літератури, готові зустрічати в книгах незрозумілі терміни, непрості ситуації, міркувати над ними, а багато хто поки ще віддає перевагу більш простим, дитячим книгам. У цьому віці (втім, як і в будь-якому іншому) батькам важливо не нав'язувати свою думку і не тиснути на дитину, в іншому випадку можна відбити всяке прагнення читати, що б там не було.

Батькам важливо розуміти дитину і бути з нею «на одній хвилі». Тому фахівці рекомендують спочатку прочитати твір самим, а вже після цього ненав'язливо запропонувати його підлітку. Наприклад, за вечерею розповісти якусь історію з книги або згадати схожу ситуацію, згадавши автора і назву твору. Швидше за все, підліток захоче дізнатися більше.

Можна придумати своєрідний ритуал — сімейне читання, як перегляд серіалу. Ви можете вибрати якийсь детективний роман і домовлятися читати по одному розділу, після чого обговорювати прочитане та робити припущення про розв'язки. Якщо інтерес згасає, намагайтеся висловлювати свої емоції прямо під час читання — смійтеся, турбуйтеся, діліться переживаннями з іншими членами сім'ї. Діти дуже цікаві, їм напевно захочеться зрозуміти та пережити ваші емоції.

Сучасним дітям подобається читати твори за мотивами популярних фільмів, тому після прем'єри знайдіть час сходити з підлітком в книжковий магазин або замовити книгу в інтернеті, наприклад, на сайті https://kalamar.ua/, і вона точно не залишиться без уваги.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Преимущества бесплатных ...

КОМЕНТАРІ