Суд захистив права тернопільських дітей на першочерговість відвідування дитячих садків

Суд захистив права тернопільських дітей на першочерговість відвідування дитячих садків

07.02.20 08:23 0 530
Тернопільський апеляційний суд підтвердив законність укладення договорів на здобуття дошкільної освіти батьками дітей, які не є членами територіальної громади м.Тернополя. Зарахування дітей в дошкільні навчальні заклади м.Тернополя відбувається по електронній черзі, при цьому, слід відзначити, що першочергово зараховуються діти, які є жителями Тернопільської міської територіальної громади. При можливості, міські садочки зможуть приймати дітей з інших громад, однак їх батьки або громади повинні укласти відповідні договора та сплачувати кошти за здобуття цими дітьми дошкільної освіти в закладах м.Тернополя.

Рішення міської ради щодо садочків – правомірне

Тернопільська міська рада у своїх рішеннях діє з метою захисту інтересів жителів громади. Пріоритет при зарахуванні в дошкільні заклади дітей тернополян є об’єктивною необхідністю, оскільки 520 тернополян не змогли потрапити в ДНЗ через відсутність вільних місць. Попри те, що ці садочки відвідують 580 дітей з інших населених пунктів.

Така ж політика і в інших обласних центрах. До прикладу, Львівська та Київська міські ради своїми рішеннями визначили, що за дітей, які належать до інших територіальних громад повинні платити або їхні органи місцевого самоврядування, або батьки.

Кожна громада повинна самостійно забезпечити своїх дітей дошкільною освітою

Важливо зауважити, що фінансуються заклади дошкільної освіти лише за рахунок коштів міського бюджету. Відповідно і розрахунок видатків на дошкільну освіту вираховується за кількістю дітей, які зареєстровані у Тернопільській громаді. В рамках децентралізації кожна громада повинна самостійно забезпечити своїх жителів освітніми послугами – місцями в освітніх установах. Якщо ж громада не здатна цього зробити самостійно, то повинна оплачувати за ці послуги іншій громаді або батьки можуть індивідуально укладати відповідні договори.

Укладання освітніх договорів відповідає Конституції

Після прийняття в 2017 році рішення Тернопільської міської ради «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг», яким передбачено укладання в першу чергу з громадами, і лише в другу – з батьками дітей інших громад договорів на відвідування садків м.Тернополя, окремі особи намагались оскаржити ці договори у суді.

Проте, крапку у цій справі поставив Апеляційний суд, який зазначив, що закон допускає залучення коштів батьків до фінансування здобуття дітьми, які належать до інших територіальних громад дошкільної освіти в комунальних садках м.Тернополя. Ця позиція чітко узгоджується з Законами «Про освіту» та «Про дошкільну освіту». Також судом встановлено, що укладання освітніх договорів відповідає Конституції.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ