Стільниковий полікарбонат: основні відмінності від монолітного

Стільниковий полікарбонат: основні відмінності від монолітного

11.02.20 16:07 0 6684

Полікарбонат — це сучасний і надійний матеріал. Він з'явився відносно недавно, але дуже швидко завоював популярність серед забудовників. Даний будматеріал використовується в якості покриття для легких конструкцій, а також для створення теплиць і огорож. На ринку є декілька видів полікарбонату, які незначно відрізняються основними властивостями. Найбільш популярними вважаються монолітні та стільникові листи. Визначити, який матеріал краще підходить для вашої конструкції, допоможе докладний розбір сильних сторін кожного типу.

Переваги монолітного полікарбонату

Традиційно вважається, що монолітний полікарбонат частіше застосовується в будівництві завдяки тому, що він руйнується повільніше і більш стійкий до зовнішніх впливів. Але це далеко не єдині його достоїнства.

Вам необхідний монолітний полікарбонат, якщо у вимогах до конструкції найбільш важливі такі її якості, як:

  • Міцність. На відміну від стільникового полікарбонату, монолітний куди міцніший та краще справляється з ударними навантаженнями. Саме тому його рекомендують використовувати в якості стінок для тимчасових конструкцій або для козирків над входами. Застосування листа без порожнин забезпечує більш надійний захист від падаючих з висоти предметів.
  • Опір постійним навантаженням. Наприклад, якщо мова йде про теплиці, в снігових регіонах на ній буде регулярно накопичуватися сніг. Те ж саме можна сказати про будівлі в місцях, де нерідко бушує сильний вітер. В таких умовах монолітний полікарбонат прослужить значно довше стільникового.
  • Прозорість. Ще одна незаперечна перевага листів без внутрішніх перемичок — висока прозорість. Якісні непрофільовані пластини цілком можуть «потягатися» в прозорості зі склом. Відсутність ребер жорсткості всередині листа дозволяє бачити крізь нього досить чітко, особливо якщо не використовується тонування.
  • Збереження світлопропускання при наявності тонування. Якщо додати кольоровий шар в стільниковий полікарбонат, він різко втрачає відсоток світлопропускання і не може бути використаний для парника. Але слабке тонування для монолітного листа забезпечує достатню кількість світла для рослин. Таким чином, його можна використовувати при покритті парників або оранжерей. Рекомендують, однак, уникати темних відтінків.
  • Естетичність. Відсутність ребер жорсткості всередині листа роблять монолітний полікарбонат практично повністю прозорим, що додає естетичного зовнішнього вигляду. Обидва матеріали виглядають сучасно, але саме монолітні листи надають споруді витонченості, а формам елегантності.

Переваги стільникового полікарбонату

Стільниковий полікарбонат використовується так само широко, як і монолітний. Надійний та красивий, він вважається дешевим і легким матеріалами, що підходить для більшості конструкцій. Листи стільникового типу вибирають, завдяки наступним експлуатаційним характеристикам:

  • Низька ціна. Саме цей фактор часто є вирішальним при виборі цього виду полікарбонату. Звичайно, монолітні листи мають дещо кращі характеристики, але на практиці це практично не помітно (виняток — випадки, коли потрібна прозорість конструкції). Нехай стільникові пластини й поступаються, але ціна їх значно менша, що робить їх доступними для більшості покупців.
  • Непрозорість. Попри високий показник світлопроникності, стільниковий полікарбонат створює непроникну для зовнішнього погляду конструкцію. Ви, звичайно, побачите крізь нього фігуру людини або обриси предметів, але вони здаються розмитими — лист не дає розглянути деталі. Цим пояснюється використання стільникових листів в якості елементів огорожі. Вони дозволяють не створювати глуху стіну, але зберігають відчуття приватності. Особливо гарні для таких конструкцій кольорові листи.
  • Низька теплопровідність. Завдяки особливій структурі пластин полікарбонату, стільникові листи відмінно зберігають тепло. Осередки служать контейнерами для повітряного прошарку, що важко піддається зовнішньому нагріванню або охолодженню. Таким чином, при хорошій ізоляції стиків, полікарбонат може протягом довгого часу зберігати тепло всередині конструкції.
  • Легкість. Стільникова структура забезпечує дуже низьку вагу листа, адже фактично більша частина матеріалу — це повітряний шар, який перемежовується ребрами жорсткості. Низька вага матеріалу не тільки спрощує монтаж, але і здешевлює конструкцію в порівнянні зі склом: будівлі не потрібні додаткові кріпильні структури для посилення несучих конструкцій.

Висновки

Більшість експертів сходяться на тому, що великої різниці між монолітними та стільниковими листами немає. Особливо, якщо якість матеріалів відповідає всім стандартам. Найчастіше перевагу тому чи іншому виду віддають з міркувань стилістики, естетичності та дизайну конструкції. Чималу роль відіграє і вартість. Так, якщо вам потрібна сучасна вишукана будівля, то придбайте монолітні листи, в разі ж ставки на низьку ціну та практичність, ваш вибір — стільниковий полікарбонат.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ