Промислова вентиляція: призначення та основні види

Промислова вентиляція: призначення та основні види

12.02.20 19:41 0 1778

Промислова вентиляція призначена для повітряного обміну в великих цехах та інших об'єктах підприємств промисловості. Вона використовується на масштабних об'єктах, де здійснюється подача тепла та свіжого повітря у великих обсягах. Далі, ми розглянемо актуальну інформацію про функціональність таких систем, про їх різновидах і особливості експлуатації. Ну а розповість нам про це співробітник компанії "Кліматкомплект", в якій ви безпосередньо можете замовити вентиляційне обладнання в Києві, Україні.

Яке призначення промислової вентиляції?

Професійна вентиляція виробничих об'єктів є одним з найважливіших питань, яке змушений вирішувати великий бізнес. Її розрахунок і монтаж здійснюється на підставі єдиного технічного рішення по організації опалення та кондиціонування. Промислові кліматичні системи являють собою комплект окремих пристроїв, фільтрувальних елементів, вентиляторів, опалювальних приладів, рекуператорів, осушувачів і т. д.

Існують різні види таких систем, які можуть відрізнятися технологією, технічними характеристиками, продуктивністю і, звичайно ж вартістю. На обладнання, за допомогою якого забезпечується промислова вентиляція, ціна залежить від безлічі факторів. Його підбір проводиться в індивідуальному порядку для кожного об'єкта. Здійснювати такі роботи повинні кваліфіковані фахівці, оскільки від цього залежить довговічність, надійність і економічність роботи вентиляційних систем.

Більшість виробничих процесів пов'язані з різними газами або випарами, які несуть загрозу для здоров'я працівників. Крім того, перед інженерами стоїть завдання з видалення пилу, високої вологості, зайвого тепла та інших факторів, які супроводжують роботу промислових підприємств. Працівники в процесі активної роботи виділяють вуглекислий газ і тепло, що також не сприяє формуванню комфортного мікроклімату для життєдіяльності. Для забезпечення нормального хімічного балансу, допустимої вологості та температурного режиму в цехах та інших приміщеннях виробничих об'єктів облаштовують вентиляційні системи.

Неможливо купити універсальний комплект устаткування «промислова вентиляція», оскільки він проектується окремо під кожне підприємство з урахуванням його розмірів і технологічних процесів. Одним з основних призначень таких систем є реалізація санітарно-гігієнічних функцій.

Крім цього, вентиляція промислових приміщень повинна забезпечувати температуру, вологість та інші параметри, які відповідають вимогам технологічного виробничого процесу. Іншими словами, якщо ці параметри не дотримуються, то промислова компанія не зможе працювати на потрібному рівні.

Вентиляція промислових об'єктів вирішує конкретні завдання по створенню необхідного мікроклімату, відповідного вимогам виробничого процесу і нормативам з безпеки праці. Облаштування вентиляційних систем на промислових об'єктах сприяє досягненню наступних цілей:

  • видалення «відпрацьованих» повітряних мас з промислових приміщень;
  • видалення занадто нагрітого повітря;
  • організація припливу свіжого повітря, відповідного певним параметрам, у виробниче приміщення.

Основні види промислової вентиляції:

  1. Природні кліматичні системи. Вони забезпечують приплив / видалення повітряних мас з допомогою вітру або різної щільності повітря всередині та зовні приміщення.
  2. Припливна вентиляція. Вона забезпечує надходження свіжого повітря всередину будівлі. Відтік, при цьому, забезпечується за рахунок «негерметичність» конструкцій, відкритих вікон, дверей або за рахунок створення надмірного тиску. Витяжна промислова вентиляція. Вона служить для організації відтоку повітря з об'єкта та забезпечення розрідження, в результаті якого всередину будуть надходити свіжі потоки через відкриті вікна, двері або через негерметичні елементи конструкцій.
  3. Припливно-витяжна вентиляція. Вона вирішує питання з організації надходження свіжого потоку в приміщення і видалення з нього «відпрацьованого» повітря.
  4. Місцева вентиляційна система. Вона забезпечує подачу відтік повітря до окремих верстатів або до особливих зон об'єкта.
  5. Загально обмінне вентилювання. Воно забезпечує повітрообмін в усьому приміщенні. Такі системи можуть використовуватися на об'єктах, де можуть бути мінімальні обсяги шкідливих домішок в повітрі, або вони рівномірно розосереджені.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ