100 днів Ігоря Сопеля: без боргів,ігрових залів та нелегальних АЗС

100 днів Ігоря Сопеля: без боргів,ігрових залів та нелегальних АЗС

13.02.20 13:42 0 701
Минуло сто днів з моменту призначення головою Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля. Ключі від області новий очільник Тернопільщини отримав під кінець бюджетного року. Дірка у казні, пікети, політична напруга – «бойове хрещення» виявилось складним, але одразу проявило якості нового керівника. Швидкого темпу ОДА не збавляла впродовж наступних місяців. Зараз – через сто днів - підбиває перші підсумки. Про виклики та здобутки розповідає Ігор Сопель:

Що змінилось?

Заборгованість

Найбільш резонансним питанням наприкінці 2019 року стала заборгованість із заробітної плати в медичній та освітніх галузях. У першій не вистачило 50 млн.грн., в другій - 5 млн. грн. Тож першим дорученням Президента стало віднайти гроші, аби виплатити людям зароблене. Спільно з Урядом проблему вдалося вирішити. Новий рік медики та освітяни увійшли без заборгованості.

Ще складніша ситуація була в дорожній сфері. Значну суму перед підрядниками заборгувала Служба автомобільних доріг. Вона накопичувалась з 2012 року і на 2019-й становила понад 120 млн. З них 60 млн грн. підтверджені судовими рішеннями, тому рахунки служби автомобільних доріг були заблокованими.

На в області разом з Урядом та Державним агентством автомобільних доріг розроблено план виходу з ситуації. В кінці січня прийнята постанова Кабміну, якою передбачається погашення перших 44 млн заборгованості. Це дозволить забезпечити повноцінну роботу Служби автомобільних доріг у нашій області.

Нелегальні АЗС

АЗС мають працювати у правовому полі, або не працювати взагалі! Це принципова позиція керівництва держави і ми активно реалізовуємо її в нашій області. Не можуть одні заклади чекати на ліцензії, офіційно наймати працівників, а інші без жодного документу наливати з бочки пальне сумнівної якості, не платити податки і не нести жодної відповідальності.

Тому в області створено робочу грубу з боротьби з нелегальним обігом нафтопродуктів. Правоохоронці перевірили десятки АЗС. У тих, хто працював поза законному, вилучили 233 тони паливно-мастильних матеріалів на суму 7, 5 мільйонів гривень. Припинено діяльність 14 нелегальних заправок. В результаті, місцеві оператори констатують отримання більших надходжень від продажу пального. Разом з тим, збільшились надходження до державних і місцевих бюджетів. За тим, щоб нелегальні АЗС не відкривались повторно, - стежать правоохоронці.

Гральний бізнес

Правила одні для всіх. Тому поряд з АЗС в області припинено й роботу гральних закладів. А їх було понад 170. Вони маскували свою роботу під різними вивісками, але суть однакова. Це стало не тільки економічною проблемою, а й соціальною. Ви ж розумієте, що часто у таких закладах знаходилися неповнолітні. Витрачали гроші люди, які мали залежність від азартних ігор. Вони виносили з дому речі, продавали їх, а потім йшли в ігрові зали. Це руйнувало сім'ї. Жодного контролю в цьому питанні не було.

Тому ініціатива Уряду є цілком логічна і я її повністю підтримую. До повного законодавчого врегулювання цієї сфери, цей бізнес не має права на життя.

це питання знаходиться під суворим контролем. Правоохоронці проводять повторні рейди. На щастя, після закриття більше ці заклади не наважуються відкриватися.

Вирубка лісів

Україна втрачає свої ліси. Підпільно, усупереч законам, наші ліси вирубують, а деревину продають. Ми маємо розуміти, що незаконна вирубка – це не тільки крадіжка грошей з бюджету області, але й знищення нашої екосистеми, тому робота у напрямку запобігання знищення лісів надалі буде посилюватися.

Наразі в області запроваджено електронний облік деревину у державних та комунальних лісових господарствах. Кожне дерево, яке вивозять із лісу має мати спеціальний чіп. Його відсутність свідчить про крадіжку.

Другим етапом стане експериментальний проєкт введення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини. Він прибирає корупційну складову з процесу реалізації.

Ремонт доріг

Я, як водій, добре розумію обурення жителів області щодо стану доріг. Знаю, скільки коштує обслуговування авто і ціни на сервісі. Але навіть не це є головним.

Десятки аварій стаються через погане дорожнє покриття, відсутність освітлення. У них травмуються люди. А то й гірше. Тому стан доріг – є також питанням нашої безпеки.

Тому у 2020 році Уряд ставить амбітну мету – за рік побудувати та відремонтувати в Україні не менше 4 тисяч кілометрів доріг. Частина з них знаходиться в межах Тернопільської області.

Це 76 км місцевих доріг. Також планується завершити ділянку протяжністю - 10 км поблизу Вишнівця та розпочати ремонт автодороги міжнародного значення М-19 Брест-Чернівці на відрізку Тернопіль-Заліщики.

Для мене є принциповим, аби усі дорожні роботи виконувалися якісно, а відремонтовані дороги були довговічними і ми могли на роки забути про цю проблему.

Інвестиційний атлас

Тернопільщина багата на природні ресурси. В області розроблено десятки кар'єрів, але бюджет не отримує очікуваних надходжень. Чому? Бо частина підприємців працюють нелегально. Без жодного дозволу. Не показують ніякого прибутку.

Щоб впорядкували діяльність у цій сфері, уряд ініціював створення «Інвестиційного атласу надрокористувача», який ми найближчим часом презентуємо в області.

У ньому буде перелік об'єктів, які можуть зацікавити інвесторів. Продаж ліцензій на видобуток надр відбуватиметься виключно через електронні аукціони «Прозорро». Документ буде розміщено на сайті Тернопільської облдержадміністрації.

Плануємо залучати інвесторів і в інших сферах. За цих кілька місяців мав багато зустрічей з бізнесом та потенційними партнерами. Уже є перші домовленості. Поки не хотів би про них розповідати, але зі свого боку обіцяю інвесторам зелене світло у їхній роботі та максимум сприяння у всіх починаннях.

Децентралізація

Для ефективного розвитку громад важливо завершити процес децентралізації. Лише тоді ОТГ зможуть самостійно розпоряджатися своїми коштами і спрямовувати їх на пріоритетні для громади напрямки - освіту, медицину, інфраструктуру. І створювати належні умови для своїх жителів.

В області завершуються консультації щодо створення остаточного варіанту перспективного плану формування територій. Документ дозволить усунути «білі плями» на карті Тернопільщини та сформувати самодостатні, спроможні громади.

Оновлення в медицині

Ми отримали в спадок систему охорони здоров'я радянського взірця. Застарілу і малоефективну. Нею не задоволені, ані пацієнти, які отримують послугу, ані медики, які їх надають. Наші лікарі талановиті, їх фаховість цінують у світі, вони готові розвиватися і працювати, але через застарілий процес організації роботи галузі вони не можуть реалізувати свій потенціал. А люди отримати якісну і доступну послугу.

Тому ми працюємо над оновленням в галузі. Змінюємо принципи та підходи, посилюємо матеріально-технічну базу.

В січні сільським амбулаторіям передали 155 потужних високопрохідних автомобілів. Лікарі сімейної медицини отримали комплекти телемедичного обладнання. Ця апаратура дасть можливість лікарям консультуватись з профільними фахівцями. Зараз в області будується 19 нових амбулаторій. Частина з них з житлом для 1 – 2 лікарів.

Покращення освітніх послуг

21 століття диктує нові вимоги до освітніх послуг. Держава впроваджує реформу, щоб діти здобувати освіту в комфортних умовах, мали сучасний освітній прості. Щоб навчальний процес був цікавим, розвивав здібності дитини, мотивував до розвитку.

Такі завдання ми ставимо перед собою і в області. Наразі триває будівництво та реконструкція цілого ряду навчальних закладів. Тернопільщина долучається до проєкту «100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів». Для його реалізації в області буде відібрано 15 об'єктів, які завершать вже у цьому році. Заплановано придбати нові шкільні автобуси для доїзду дітей до шкіл.

Соціальна сфера

У січні діти-сироти отримали 24 сертифікати на придбання житла. Також придбано дитячий будинок сімейного типу. У держбюджеті на 2020-й закладені кошти на підтримку дітей таких категорій.

В області діє програма держаного кредитування. На початку січні 14 родин отримали квартири скориставшись пільговими кредитами. У 2020-му цією програмою зможуть скористатись учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, освітяни та молоді сім'ї.

Підсумок

Переконаний, що відсутність бюрократії та правильний менеджмент – основні чинники у розвитку України та області. Закликаю до співпраці керівників усіх рівнів, бо лише злагоджена робота дасть ефективний результат!

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ