Тернопілля: відбулася презентація книги про віднайдені унікальні криївки на Шумщині

Тернопілля: відбулася презентація книги про віднайдені унікальні криївки на Шумщині

15.02.20 10:09 0 705
Презентація унікальної книги «Бандерівська скриня. Архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині» відбулася 13 лютого у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Участь у заході взяв заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Арсен Марчишак.

У виданні зібрано цінні повстанські матеріали 1940-х років. Виявили їх у двох криївках, які знаходились на піддашші церкви у с. Кордишів, Шумського району. Документи, записки, агітаційні матеріали, листівки, патріотична література були дбайливо заховані у спеціальній скрині. Окрім цього були знайдені предмети побуту, одяг підпільників, нагрудний значок-тризуб.

«Книга знайомить з важкими часами боротьби за волю України. Розповідає на яку небезпеку наражали себе повстанці, як вони жили та переховувалися у криївках, працювали над агітаційними матеріалами, займалися військовою підготовкою. Зібраний матеріал також слугуватиме для патріотичного виховання нашої молоді, адже ми не повинні забувати імена своїх героїв, славну історію та унікальну ідентичність», - наголосив Арсен Марчишак.

За словами одного з упорядників книги, начальника управління культури ТОДА Григорія Шергея, розташування криївок у церквах – явище доволі рідкісне.

«Особливої уваги заслуговує те, що дані криївки були засекречені понад 60 років. Там перебував повстанський штаб, який організовував роботу щонайменше в 11 селах. У таких криївках могли переховуватись до 6 осіб.», - зазначив Григорій Шергей.

Видана книга за фінансової підтримки Тернопільської обласної державної адміністрації та обласної ради.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Донеччині затоплює ...
Наступна новина: Сенат США проголосував за ...

КОМЕНТАРІ