На Тернопіллі у Мінрегіоні обговорили проект Концепції та план реалізації державної регіональної політики

На Тернопіллі у Мінрегіоні обговорили проект Концепції та план реалізації державної регіональної політики

15.02.20 12:04 0 1396
Під головуванням першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Дмитра Живицького відбулося публічне обговорення проекту Концепції та плану реалізації державної регіональної політики та проекту Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Обидва документи розробив Мінрегіон на досягнення цілей 10.2. Програми діяльності КМУ «Українці, що мешкають в «депресивних регіонах». В обговоренні взяли участь народні депутати, представники міністерств та громадських організацій.

«Ми говоримо про подальший територіальний розвиток України, запланований таким чином, щоб регіони вирівнялися в соціально-економічному плані, щоб не залишилося депресивних регіонів, щоб кожен українець міг мати рівний доступ до всіх державних сервісів», – зазначив Живицький.

Значна частина населення України, що мешкає у так званих «депресивних регіонах», має недостатні можливості для розвитку. На у 20 регіонах, де проживає 74% населення країни або 31,4 млн осіб, показник ВРП на 1 особу є меншим за середній по Україні.

Основні причини проблеми - це низький рівень конкурентоспроможності регіонів та територій, що стримує залучення інвестицій у їх розвиток та низька інституційна спроможність місцевих органів влади щодо вирішення проблем відповідних територій та забезпечення їх розвитку.

В проекті Концепції визначені показники ефективності реалізації нової державної політики. Зокрема, зменшення показників міжрегіональної диференціації за основними соціально-економічними показниками: обсягами ВРП, прямих іноземних і капітальних інвестицій, за рівнем безробіття.

Пріоритетними кроками на перспективу є досягнення двох стратегічних цілей нового курсу політики:

ціль 1 – підвищення рівня конкурентоспроможності регіонів та територій;

ціль 2 – підвищення спроможності органів влади та інституцій до розвитку регіонів і територій.

На виконання цих цілей Міністерством було розроблено план заходів. Зокрема, на виконання цілі 1 цього року має бути прийнято Державну стратегію регіонального розвитку до 2027 року та План заходів з її реалізації на 2021-2023 роки; подано до Парламенту законопроекти «Про стимулювання розвитку регіонів» (нова редакція), «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання інвестиційної діяльності та створення нових робочих місць на проблемних територіях)»; прийнято Державну програму транскордонного співробітництва на 2021-2027 роки; забезпечено реалізацію Державної програми розвитку регіону Українських Карпат на 2020 — 2022 роки; проведено відбір та затверджено перелік інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2020 році за рахунок коштів ДФРР та коштів, отриманих від ЄС в рамках Угоди про секторальну бюджетну підтримку.

Протягом 2020 року для досягнення цілі 2 передбачається: відновити роботу Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку; забезпечити функціонування онлайн-систем для відбору проектів регіонального розвитку в рамках ДФРР та коштів бюджетної секторальної підтримки ЄC; подати до парламенту проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики» (щодо комплексного удосконалення системи формування та реалізації ДРП); провести експеримент щодо створення на базі агенції регіонального розвитку «Офісу євроінтеграції» у Херсонській області.

За словами Дмитра Живицького, також передбачається створити Реєстр спроможних Агенцій регіонального розвитку; сформувати ефективну систему підготовки та підвищення кваліфікації фахівців державних службовців центральних та місцевих органів виконавчої влади, посадових осіб місцевого самоврядування у сфері місцевого та регіонального розвитку; створити та забезпечити функціонування єдиної геоінформаційної системи моніторингу розвитку громад та територій.

Присутній на обговоренні Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, запевнив, що комітет повністю підтримує ініціативи Мінрегіону, спрямовані на реалізацію програми діяльності КМУ.

Також учасникам заходу було презентовано проект Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2027 року.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Тернопіллі уряд ...

КОМЕНТАРІ