Парламент Сирії визнав геноцид вірмен в Османській імперії

Парламент Сирії визнав геноцид вірмен в Османській імперії

15.02.20 16:56 0 1942
Сирійський парламент одноголосно проголосував за визнання масового вбивства вірмен у Османській імперії на початку 20 століття геноцидом. Про це законодачий орган повідомив 13 лютого.

Сирійські депутати ухвалили резолюцію «Щодо геноциду вірмен з боку Османської імперії» на тлі зростання напруги з сусідньою Туреччиною та протистояння на північному заході країни.

Читайте також: Держдепартамент: резолюція про визнання геноциду вірмен не є політикою адміністрації Трампа?

«Парламент Сирії… засуджує та визнає злочин геноциду проти вірмен з боку держави Османська імперія на початку 20 толіття, засуджує будь-які спроби з будь-якого боку заперечувати цей злочин та спотворювати історичну правду щодо нього, а також визнає його одним із найбільш жорстоких та страшних злочинів проти людяності», – йдеться в резолюції.

Заява пролунала в період посилення напруги між Сирією та Туреччиною. Протягом останніх 10 днів Туреччина втратила 14 солдатів у Сирії і стверджує, що вбила у відповідь понад 100 сирійських військових, відданих президенту Башару Асаду.

Туреччина в останні дні наростила військову присутність в Ідлібі, останньому сирійському регіоні на захід від Євфрату під контролем збройної опозиції. Анкара намагається зупинити наступ сирійських проурядових військ на Ідліб. 12 лютого президент Туреччини Реджеп Ердоган пообіцяв зробити «все необхідне», аби відтіснити сирійську армію.

Читайте також: Ердоган звинуватив Росію в «різанині» в Сирії?

Наприкінці 19 – на початку 20 століть Османська імперія вдавалася до регулярних переслідувань та гонінь на вірмен. За даними низки істориків, зокрема в 1959 році було вбито понад 1,5 мільйони вірмен. Факт геноциду вірменського народу в Османській імперії визнали понад 20 держав, а також Європарламент і Всесвітня рада церков.

Туреччина традиційно заперечує звинувачення у геноциді вірмен і болісно реагує на критику з цього приводу. В Анкарі наполягають на відмові від терміну «геноцид» щодо подій 1915 року, заявляючи, що жертвами були як вірмени, так і турки.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: США звинуватили Huawei у ...
Наступна новина: В Оман прилітав секретар ...

КОМЕНТАРІ