Сутички в Казахстані: кількість загиблих зросла до 11

Сутички в Казахстані: кількість загиблих зросла до 11

15.02.20 08:32 0 649
Кількість загиблих внаслідок міжетнічних сутичок в казахстанській провінції Жамбил, які сталися минулого тижня, зросла до 11. Як повідомив 13 лютого радник губернатора провінції Канат Кулшиманов, серед залишків зруйнованої внаслідок сутичок комерційної будівлі в селищі Масанчі знайшли неідентифіковане обгоріле тіло.

«Здійснюється спеціальна експертиза, щоб встановити особу», – сказав Кулшиманов.

Внаслідок спалах насильства в Жамбилі, який почався 7 лютого між місцевими казахами та етнічними дунганами, кілька десятків людей отримали поранення, в тому числі 19 офіцерів поліції. Понад 30 житлових будинків та 17 комерційних будівель, а також 47 автомобілів були знищені або пошкоджені внаслідок сутичок.

Читайте також: Президент Казахстану звільнив керівника регіону, де через міжетнічні сутички загинули 10 людей?

За даними казахстанської влади, сутички почалися після суперечки на дорозі між групами людей у двох машинах, яка вилилася в протистояння. Насильство почалося після того, як відео сутички опинилося в Інтернеті.

Тисячам людей довелося втікати зі своїх домівок, в тому числі до сусіднього Киргизстану.

Новий губернатор Жамбилу Бердібек Сапарбаєв заявив 11 лютого, що 8 тисяч громадян Казахстану, які втекли до сусідньої країни, вже повернулися додому після заклику казахстанського уряду. Проте наразі невідомо, скільки дунганів залишилися в Киргизстані.

9 лютого урядові служби повідомили, що до участі в сутичках причетні близько 300 людей і проти них вже відкрили кримінальні провадження.

Читайте також: Казахстан: сутички 8 лютого засвідчили, що офіційна модель «міжетнічної злагоди» не працює?

Увечері 7 лютого в декількох селах Жамбильської області стався етнічний конфлікт між етнічними казахами і дунганами. Увечері 8 лютого влада Казахстану оголосила надзвичайну ситуацію «техногенного характеру місцевого масштабу».

Села Масанчі, Сортобе, Аухатти, в яких сталися заворушення, розташовані поруч з кордоном Киргизстану. Значну частину населення цих прикордонних населених пунктів складають представники дунганської меншини.

Дунгани – представники етнічної меншини родом із Китаю, що говорять діалектом китайської мови і сповідують суннітський іслам; їхня самоназва – хуейцзу.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «У стані наркотичного та ...
Наступна новина: На Тернопіллі уряд надав ...

КОМЕНТАРІ