Запорозькі козаки: цікаві факти

Запорозькі козаки: цікаві факти

16.02.20 07:55 0 7827

В українських козаків було дуже дивне життя, але не можна сказати, що це якісь варвари або, як їх ще називали, бандити. Одним з головних критеріїв їх суспільства був лад, а також звичаї. До речі, якщо ви хочете особисто пірнути у світ унікальної, самобутньої культури козаків, тоді вам варто відвідати історико-культурний комплекс "Запорозька Січ", де базуються сучасні січові стрільці: sichovi-kozaku.com.ua. Ну а далі, ми розглянемо самі цікаві факти про цих мужніх воїнів.

Запорізькі козаки

Цікаві факти про запорозьких козаків

Цікавий факт, згадується в багатьох літописах, ніби козаки могли змінювати свій вигляд, перетворюючись у тварин. Один дослідник козацького військового мистецтва писав, що запорожці, «ховаючись, ніби звірі, вміючи вити вовком», перемагали ворога малими силами. І в численних розповідях про доблесть і молодецтво запорожців їх перемоги над ворогом нерідко пояснювалися умінням «перетворюватися» в різних звірів, найчастіше вовків. Річ у тім, що вони «завжди намагалися не тільки вразити, а й налякати ворога. З метою деморалізації супротивника козаки та імітували вовче виття. Нерідко січовики здирали шкури з убитих вовків, вбиралися в них, вирушаючи в розвідку. Подібні прийоми й породили в народі розповіді про козаків-перевертнів, які могли міняти свій вигляд, перетворюючись на вовків. У селах їх називали «вовкулаками». Втім, не тільки вовче виття використовували козаки у своїй ратній справі. Часто вони наслідували й інших тварин, особливо птахів.

Запорозькі козаки

Як і в нинішній час, так і тоді були дні, коли відпочивав весь народ і всі разом, розважалися і веселилися. За сільським звичаєм, щонеділі та у святкові дні сім'ї з дружинами та дітьми збиралися після обіду в шинку, де сиділи, випивали та танцювали. В такому випадку панове і селяни як би змішуються в одне ціле.

Треба зауважити, що всі козацькі поселення здебільшого оточені лісами та лісовими хащами, де є схованки та де вони ховалися при набігах татар. У зв'язку з цим можна згадати ще один цікавий і, водночас, дивний звичай. Селяни хоч і були в залежності від своїх панів, але вони користувалися правом викрадення панночки (дочки пана) під час загального танцю; аби він це зробив з такою спритністю, щоб це йому вдалося напевно і сховатися в найближчому лісі, на протязі 24 годин не бути поміченим. Якщо дівчина хотіла за нього заміж, то він не міг відмовитися, а якщо ні, тоді його звільняли від відповідальності та не могли заподіяти ніякої шкоди.

Закінчивши з культурним життям козаків, можна і згадати їх народну медицину, яка може здивувати будь-яку людину і навіть медика. Наприклад, якщо у козака була лихоманка, він на вечір брав півсклянки води й сипав туди ложку гарматного пороху, ретельно розмішував і випивав, на ранок він вставав в гарному настрої. Завдяки цим лікам вони виліковувались від багатьох хвороб. Таким же чином вони робили собі ліки з води та золи, в такому ж співвідношенні, як і з порохом, і з таким же успіхом виліковувались. Ще один приклад, коли на полі бою в козака потрапляла стріла, він без всяких хірургів, міг сам себе вилікувати, брав жменьку землі, змішував зі своєю слиною, рана заживала так само добре, як і з найкращою маззю.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Кількість хворих на ...
Наступна новина: Системи захисту від ...

КОМЕНТАРІ