Історія футбольної форми

Історія футбольної форми

17.02.20 13:13 0 5224

Протягом всієї історії розвитку футболу екіпірування гравців безперервно змінювалася, досягнувши ідеального балансу до нинішнього часу. А ось нашим предкам довелося переглянути велику кількість неординарних рішень, їх форма була далека від ідеалів зручності та комфорту. Багато атрибутів тих років сьогодні здаються комічними, незручними та навіть небезпечними. Далі, ми простежимо за розвитком спортивної форми для гри в найпопулярніший вид спорту. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину http://unbox.com.ua/, безпосередньо можна купить форму Ювентуса, Барселони, Манчестер Сіті та других грандів світового футболу.

Футбольна форма: історія розвитку

Перший задокументований варіант футбольного одягу зберігся в архівах британської ліги під назвою «плюс 4», оскільки включав штани, шкарпетки до колін (в які ці штани заправляли), шапку і сорочку — всього чотири елементи. В якості головного убору використовувалися циліндри, які відповідали моді тих років. У період правління королеви Вікторії англійським гравцям доводилося вдягати армійські та заводські черевики, нерідко призводили до серйозних травм через велику вагу.

Єдиний зовнішній вигляд

На початку XX століття команди отримали загальну форму, що включала светри та довгі шорти. Цьому сприяло поголовне захоплення футболом по всій території Великобританії. Для фіксації шорт на талії використовували ремені, оскільки сучасних гумок тоді ще не існувало.

Цікавий факт:

Під час фінального матчу першості Шотландії (1921 рік) футболіст Дж. Боуї побіг до кромки поля змінювати порвані шорти, а за цей час гравець протиборчої сторони, якого він опікував, примудрився забити в ворота переможний гол.

Поступово футбольна форма ставала не просто спортивним атрибутом, але й своєрідним культом. Багато гравців мали власні звички та прикмети, яких дотримувалися протягом всієї кар'єри. Наприклад, голкіпер Д. Роуз провів 23-у гру за збірну Уельсу в сорочці, яка залишалася без прання зі свого першого міжнародного матчу.

Стандарти та вимоги

У 1904-му році футбольна асоціація звернула увагу на зовнішній вигляд футболістів і довжину їх шорт, які ставали коротшими з року в рік. У правилах був закріплений пункт, згідно з яким шорти обов'язково повинні прикривати коліна. Але в тому правилі не було ні слова про покарання, які рефері повинен застосовувати до гравця, який порушив статут.

Кардинальні зміни в екіпіровці відбувалися вже після Другої світової війни, коли форму намагалися зробити дешевшою і зручнішою в носінні. Збільшена довжина негативно позначалася на швидкості, маневровості та навичках гравця, тому їх знову почали вкорочувати. Що стосується номерів на сорочці, перший з них був зафіксований історією в 1939-му році. Оскільки не існувало єдиних вимог, окремі клуби та команди нумерували не верхи, а низ. Наприклад, у клубу «Селтік» (Шотландія) навіть в 60-і роки номера наносилися на футбольні труси, а не на сорочку.

Еволюція футбольної форми

Куди більш радикальні зміни відбулися після того, як були створені сучасні синтетичні матеріали: нейлонові та акрилові волокна. Така форма добре захищала гравців від поту та дощу, залишаючись легкою в носінні. Для поліпшеного зчеплення на взуття стали кріпити шипи, так з'явилися бутси. І сьогодні технології не стоять на місці: бренди на кшталт Nike та Adidas розробляють все нові й нові варіанти футболок, вага яких постійно знижується.

Сьогодні велика увага приділяється також питанням безпеки, тому професійні гравці носять захисні щитки під гетрами. Футболісти — це вже не просто спортсмени, а й законодавці мод, і зірки реклами. Досить згадати історію з клубом «Атлетіко» в 80-х і 90-х, гравці якого регулярно змінювали дизайн футболок для того, щоб прорекламувати черговий фільм в місцевому кінотеатрі, намагаючись заощадити на пошитті за рахунок використання дешевої тканини. Сировину вони брали зі старих матраців, звідси й прізвисько - «матрацники».

Радикальні зміни в зовнішньому вигляді футболок часто обумовлюються особливостями місцевого клімату. У 2002-му році збірної Камеруну заборонили грати на чемпіонаті світу в одязі, що нагадувала майки-безрукавки. Для жарких африканських тропіків такий варіант ідеально б підійшов, але на міжнародному рівні він не прижився. Зверніть увагу на арбітрів, які раніше виділялися на поле завдяки яскравій формі, але в останні десятиліття частіше носять темні кольори й практично непомітні з трибуни в динаміці матчу.

Сучасна форма для гри в футбол — це квінтесенція найкращих ідей і напрацювань, дійшли до нас за 200 років. Вибираючи екіпіровку сьогодні, футболісти отримують надійні, стильні та унікальні рішення, які користуються популярністю та у юних гравців, і серед фанатів команд.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ