У Британії оштрафували російський телеканал за порушення принципу неупередженості

У Британії оштрафували російський телеканал за порушення принципу неупередженості

20.02.20 12:40 0 2066
У Великій Британії регуляторний орган наклав штраф на компанію, яка є власником ліцензії на телеканал «НТВ Мір Балтія», версії російського телеканалу «НТВ» для країн Балтії, за порушення принципу неупередженості в новинному сюжеті про отруєння Скрипалів.

Як мовиться в рішенні регулятора Ofcom, компанія Baltic Media Alliance Limited, яка транслює канал «НТВ Мір Балтія», має сплатити штраф у 20 тисяч фунтів (нині майже 640 тисяч гривень), а також подати в ефір повідомлення про висновки регулятора «в день і у формі, які визначить Ofcom».

Ідеться про новинний сюжет, який передавався ще 2 квітня 2018 року і стосувався отруєння в місті Солсбері російських громадян Сергія і Юлії Скрипалів. Цей сюжет досі є на сайті російського каналу «НТВ».

Перш ніж ухвалити нині рішення про штраф, регулятор понад рік тому, 11 лютого 2019-го, встановив, що компанія-власник ліцензії, передаючи в ефір цей сюжет, у якому була широко представлена позиція Росії, не подала достатньо широкого кола інших важливих поглядів та це питання і тим не дотрималася принципу належної неупередженості.

Компанія Baltic Media Alliance Limited має ліцензії на передачі російською мовою міжнародних версій російських телеканалів головно для країн Балтії – зокрема, «НТВ Мір Балтія», «НТВ Мір Литва» й низки інших, – але вона зареєстрована в Великій Британії і має виконувати законні вимоги цієї країни до засобів інформації. Ofcom нагадував, що згадане порушення стало для цієї компанії вже шостим від листопада 2014 року.

Російські телеканали вже далеко не вперше зазнають санкцій британського регулятора через порушення принципу неупередженості. Зокрема, через передачі на ту саму тему про отруєння Скрипалів, а також на інші теми Ofcom припускав можливість скасувати ліцензію компанії «ТВ-Новости», яка має її на трансляцію російського прокремлівського каналу RT, що його часто називають пропагандистським. Урешті через цілу низку випадків порушень принципу неупередженості був накладений штраф у 200 тисяч фунтів.

Колишній полковник ГРУ Росії Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були отруєні в англійському Солсбері навесні 2018 року. Вони вижили, але застосована проти них радянська нервово-паралітична речовина «Новачок» пізніше отруїла ще кількох людей, одна з потерпілих померла. Лондон офіційно звинувачує в причетності до події Кремль. У Москві всі звинувачення категорично відкидають. США і ЄС запровадили санкції проти Росії через отруєння Скрипалів.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ